L'Audiència Nacional manté la presó per a l'amo de Vitaldent per risc de fuga

El tribunal creu que Ernesto Colman podria escapar-se d'Espanya atenent a les "connexions empresarials que té a l'exterior"

Redacció
17 de novembre del 2016
L'Audiència Nacional espanyola ha decidit mantenir en presó provisional l'amo de Vitaldent, Ernesto Colman. La secció quarta de la sala del penal considera que existeix un "clar" risc de fuga i destrucció de proves.

En una interlocutòria, els magistrats desestimen els arguments de la defensa de l'empresari, que afirma tenir un fort arrelament personal, familiar i social a l'estat espanyol. Afirmen que segueixen existint el perill que s'escapi de la justícia atenent al "greu panorama penal al que presumptament s'enfronta l'interessat i les connexions empresarials que té a l'exterior". 

El fundador i propietari de Vitaldent està en presó provisional des del mes de febrer per la seva suposada implicació en diversos delictes contra la Hisenda pública, blanqueig de capitals, falsedat documental, delicte comptable i participació en organització criminal, tots ells castigats amb elevades penes de presó.

Blanqueig de diner negre dels franquiciats

Segons el tribunal, els delictes es deriven de la seva presumpta implicació en "activitats d'aflorament de diners en efectiu obtinguts dels franquiciats, que després eren portats a l'estranger per a ser legitimats en l'entramat d'empreses creades amb aquesta finalitat, resultant imprescindible desenvolupar conductes paral·leles falsàries al camp negociant i en l'àmbit comptable".

Com es desprèn de la investigació, Colman exigia als seus franquiciats que li paguessin grans quantitats en metàl·lic que després treia fora d'Espanya o ho reinvertia en altres béns. El suposat frau pujaria a diversos milions d'euros i l'operació policial es va precipitar davant de la sospita que el principal implicat tancaria el negoci, es fugaria i deixaria les franquícies a la seva sort. En total, Vitaldent té més de 350 clíniques a Espanya i 2.500 odontòlegs treballant-hi a tot l'estat espanyol.