FOTOS La superlluna més gran dels últims 70 anys vista a Sabadell

Científics de la NASA ho han definit com un dels fenòmens més importants de l'any a nivell meteorològic | El fenomen no es repetirà fins al 25 de novembre del 2034

La superlluna, al costat de la Torre de l'Aigua
La superlluna, al costat de la Torre de l'Aigua | Juanma Peláez
Redacció
14 de novembre del 2016
Actualitzat a les 22:02h
La superlluna plena de novembre s'ha vist en el seu auge aquest dilluns al vespre, fent les delícies dels amants de l'astronomia. El fenomen passa quan el satè·llit està en el seu punt més proper a la Terra durant l’òrbita lunar i es tracta de la més gran del seus 70 anys. No es repetirà fins al 25 de novembre de 2034.

Aquest any, les llunes plenes d’octubre, novembre i desembre tenen lloc quan la lluna està en el seu punt més proper d’aproximació en la seva òrbita al voltant de la Terra, el fet que les converteix en superllunes. Aquest 14 de novembre la lluna ha arribat al màxim de la seva fase completa aquesta tarda, a les 13:52 GMT. És la segona de tres superllunes consecutives per al 2016.
 

La superlluna sobre Torre-romeu. Foto: Juanma Peláez


Aquesta lluna plena serà no només la superlluna més propera i brillant del 2016, sinó també la més gran des del 1948, segons Bob Berman, astrònom de l’Observatori Comunitari Slooh.

Una llunya plena té lloc cada mes quan el Sol, la Terra i la Lluna s’alineen, amb alluna al costat oposat al Sol. El terme “superlluna” s’usa per descriure una lluna plena en el seu perigeu -el punt en què l’òrbita de la lluna està més a prop de la Terra, fent que sembli un 14 per cent més gran i un 30 per cent més brillant al cel.
 

La superlluna, al costat de la Torre de l'Aigua. Foto: Juanma Peláez

 

La superlluna, en primer pla. Foto: Juanma Peláez