El 90% dels adolescents de Sabadell diu que ha usat preservatiu algun cop

Una enquesta realitzada per l'Ajuntament revela que el 75% dels joves són conscients de la importància d'usar aquest anticonceptiu però reconeixen que no sempre l'utilitzen | Un 21% dels que mantenen relacions sexuals afirma que sol practicar la marxa enrere i un 25% diu que ha utilitzat la pastilla del dia després

Norma Vidal
08 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:56h
Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Ramon Vidal, regidor de Salut
Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Ramon Vidal, regidor de Salut | Norma Vidal
El 75% dels adolescents de Sabadell afirmen que coneixen els beneficis d'utilitzar preservatiu i el 90% dels que mantenen relacions sexuals diuen que han usat aquest mètode anticonceptiu algun cop. Amb tot, reconeixen que no sempre en fan servir. De fet, el 21% assegura que practica la marxa enrere i el 25% apunta que en alguna ocasió ha fet ús de la pastilla del dia després. Aquestes són les principals conclusions de l'enquesta sobre hàbits dels joves que l'Ajuntament ha dut a terme entre 571 estudiants de 4art d'ESO d'una trentena de centres educatius de la ciutat. 

Dels joves que han participat en l'enquesta, el 23% reconeix haver practicat relacions sexuals algun cop, el que suposa un total de 128 adolescents. Pel que fa a l'ús de preservatiu, el 67% dels que mantenen relacions sexuals diu que pot convèncer la seva parella de fer servir aquest anticonceptiu; el 38% afirma que té capacitat de comprar-ne; el 33% assenyala que en porta sempre a sobre; i el 53% rebutja practicar sexe sense fer servir preservatiu. 

L'enquesta es va realitzar a principis del curs passat i les dades s'han presentat aquest dimarts en roda de premsa. Segons els responsables municipals el balanç és positiu, ja que les xifres revelen que la majoria dels joves són conscients dels riscos i dels perills que implica no fer servir preservatiu, "no només per evitar embarassos no desitjats, també per temes de malalties de transmissió sexual", afirma Ramon Vidal, regidor de Salut.

Tot i això, assegura que cal seguir treballant perquè tot i que la teoria la tenen ben apresa, a l'hora de la pràctica sovint es cometen errors: "Han d'assumir que el aquí te pillo aquí te mato no funciona, ja que a l'hora de la veritat van per feina", lamenta Vidal que assenyala que l'adolescència és una època de moltes preguntes en què cal oferir respostes als joves "perquè l'experimentació porta al que porta". Així, considera que cal aprofundir en el treball de camp potenciant la comunicació amb el professorat i les famílies. 

Campanya als instituts

Amb aquest objectiu el govern municipal torna a posar en marxa la campanya Afectivitat i sexualitat, relacions sense risc a 18 dels 19 instituts de la ciutat. L'objectiu és oferir informació sobre relacions sexuals fugint del model d'educació sexual clàssic que gira entorn la parella heterosexual.

"No volem donar lliçons", afirma la regidora de Drets Civils, Míriam Ferrándiz, que afegeix que la iniciativa persegueix "apoderar els joves perquè disposin de tota la informació i puguin escollir com volen gaudir de la seva sexualitat". Alhora assegura que el que pretén és generar un impacte en els adolescents, però també en el professorat i la família. "Cal aconseguir bons referents", assegura la regidora. 

Una part important de la campanya està centrada als centres de secundària, amb diferents propostes, com són: una gimcana centrada en sexualitat compartida i responsable, utilització del preservatiu, afectivitat, prevenció de la SIDA i altres ITS i mites i creences; xerrades sobre sexualitat i diversitat sexual, adreçades a alumnes i mares i pares; sessions d’assessorament al professorat de 3rd’ESO; per a l'alumnat de cicles formatius i programes de formació i inserció, es durà a terme la projecció de la pel∙lícula Trànsit i debat al voltant de la diversitat sexual; i tallers de prevenció del VIH que duu a terme Actuavallès, els quals es fan al centres de secundària i a escoles d’adults.

D’altra banda, fins el 17 de novembre es pot visitar al CAP de Sant Fèlix l’exposició Violència masclista en la parella: desmuntem els mites, que proposa una revisió dels mites associats a l’amor romàntic oferint idees per a transformar‐los i avançar així vers l’assoliment d’unes relacions sanes i lliures de violència masclista.

Coincidint amb el Dia Mundial contra la SIDA, l’Oficina Jove i el servei municipal de Promoció de la Salut es desplaçaran, divendres 2 de desembre, als locals d’oci de la ciutat per tal d’apropar els recursos sobre hàbits saludables al públic jove.