​La contaminació atmosfèrica, la crisi i la manca d'exercici afavoreixen el sobrepès

Així ho determina el projecte científic INMA que estudia els efectes dels contaminants en la salut | A Sabadell s'ha detectat que el 35% dels infants estudiats pateixen obesitat

Responsables del projecte INMA amb una mare i un infant de Sabadell
Responsables del projecte INMA amb una mare i un infant de Sabadell | Norma Vidal
Norma Vidal
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:04h
La contaminació atmosfèrica, la crisi econòmica i l'increment de famílies que utilitzen el cotxe per portar els infants a l'escola enlloc d'anar a peu, són factors que propicien l'obesitat. Aquesta és una de les principals conclusions del projecte INMA, que investiga quins efectes té en la salut dels infants l'entorn físic i químic en el moment prenatal i en els primers anys de vida. La iniciativa va arrencar fa més d'una dècada quan les mares dels 3.900 nens i nenes de tot l'Estat que hi prenen part van ser reclutades quan estaven embarassades. Aquesta setmana, 70 científics es reuneixen a Sabadell per compartir i debatre els darrers resultats d'aquestes recerques.

Tot i que el projecte Inma va néixer l'any 1997 a Menorca amb l'objectiu principal de determinar les causes de l'asma, poc a poc ha anat creixent i ampliant el seu radi d'investigació a altres camps que van més enllà de la salut respiratòria. Així, s'han establert recerques al voltant de la salut mental o l'obesitat, entre d'altres.

Des de l’establiment de set cohorts de naixement l’any 2003 a tot l'Estat, s'estan analitzant com afecten a la salut infantil algunes de les exposicions ambientals amb què els nens conviuen diàriament, com ara la contaminació de l’aire, de l’aigua, el tabac, els compostos orgànics persistents, els pesticides, els contaminants a la dieta (els metalls com el mercuri al peix) o, fins i tot, determinats medicaments.

35% d'obesitat a Sabadell

A Sabadell s'hi troba una de les cohorts més importants de l'estat, amb 600 infants. Els estudis que s'han dut a terme a la ciutat han revelat que dels nens i nenes d'entre 7 a 9 que s'han examinat en els darrers anys un 35% presenta problemes d'obesitat. “Ens ha sorprès molt perquè hem detectat que el consum de fruita i verdura a Sabadell representa la meitat del d'altres cohorts d'Anglaterra”, comenta el doctor Jordi Sunyer, responsable del projecte. Alhora adverteix que el consum de carn també s'ha disparat “alterant el que era la dieta mediterrània”.

A tot això s'hi afegeix una altra variable, que és que la crisi pot haver-hi influït perquè el 15% dels pares dels infants analitzats es trobaven en situació d'atur i el 20% reconeixia tenir dificultats per mantenir la dieta que considera adequada pels seus fills. Un altre punt que influeix en l'obesitat segons el doctor és el fet que en els darrers anys els infants es desplacen en cotxe a l'escola. “El trajecte de casa a l'escola que servia per fer exercici i dotar els nens d'automia i contacte social s'està perdent”.

Tot i que aquestes dades són de Sabadell, Sunyer afirma que són força representatives del conjunt de les set cohorts que integren el projecte, el que indica que "l'obesitat infantil és el principal trastorn de salut dels nens d'avui".

Congrés a Sabadell

Un total de 70 científics que participen al Projecte INMA es reuneixen aquests 27 i 28 d’octubre a Sabadell per compartir i debatre els darrers resultats científics. En el darrer any, INMA ha permès conèixer que la contaminació de l’aire té un efecte sobre el desenvolupament del fetus, així com en el pulmó i el cervell del nen, la qual cosa confirma que és el major dels riscos per a la salut infantil. "Els nadons que durant el període de gestació viuen en entorns més contaminats pesen menys al néixer", explica el doctor. 

També s’ha conclòs que el tabaquisme passiu durant l’embaràs està associat amb un major risc de problemes respiratoris en nens. Un altre dels estudis va trobar una associació entre l'exposició prenatal al paracetamol i l’increment dels símptomes de l’espectre autista i la hiperactivitat en la infància. "Totes aquestes malalties són multicausals, de manera que són factors que poden influir-hi", apunta Sunyer.

Per la seva banda, el regidor de Salut de Sabadell, Ramon Vidal, ha assenyalat que "aquest és un projecte fonamental, en tant que proporciona la informació necessària per prendre les decisions més favorables per la salut dels nens i nenes". En aquest sentit, apunta que els resultats dels estudis d’INMA ja estan influint en l’elaboració de diverses polítiques municipals, com ara el Pla de Qualitat de l’Aire que segons el regidor "està en una fase molt avançada" de forma que a finals d'any es podran donar a conèixer les primeres dades. 

Ajudant a la ciència

Eulàlia Valls és una de les mares que ara fa dotze anys va decidir col·laborar amb el projecte INMA. "Vaig trobar interessant contribuir a la recerca científica", apunta la sabadellenca que afegeix que aquesta iniciativa l'ha fet veure que cal "seguir treballant per millorar en molts aspectes com l'alimentació o la contaminació". 

Valls afirma que les proves a les quals el seu fill, Martí Roca, se sotmet anualment "no són pesades". De fet, el nen explica que una de les darreres ha consistit en portar un mòbil en una ronyonera durant una setmana per monitoritzar-lo. "Volien veure l'exercici físic que faig i ha estat bé", comenta l'infant que assegura que seguirà col·laborant amb INMA.