Els investigats per les dietes de CASSA al·leguen que eren legals

Manuel Bustos i Joan Carles Sánchez reiteren que es tractava de retribucions per assistència | L’acusació manté que es tractava de retribucions

Manuel Bustos, accedint als Jutjats de Sabadell
Manuel Bustos, accedint als Jutjats de Sabadell | Albert Segura
Albert Segura
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:47h
Nou episodi del Cas Mercuri i, novament, dubtes que queden en l’aire. Fins a cinc membres del govern de Manuel Bustos, entre ells l’exalcalde i el seu successor, Joan Carles Sánchez, han passat pels Jutjats de Sabadell per declarar en qualitat d’investigats en la peça 34, que aborda les dietes que cobraven els exmembres de govern en qualitat de membres del Consell d’Administració d’Aigües de Sabadell, CASSA. Els investigats mantenen que es tractava de dietes legals, mentre que l’oposició assegura que es tractava de retribucions.
 
Manuel Bustos ha mantingut davant de jutgessa Beatriz Faura que es tractava de pagaments legals i degudament declarats a Hisenda: “Es complia la llei, tal i com va quedar establert, estrictament”, ha declarat davant dels mitjans de comunicació presents davant dels Jutjats de Sabadell. En la mateixa línia s’ha pronunciat el seu successor a l’alcaldia, Joan Carles Sánchez, que eren dietes: “Tot el món ho sabia, sempre es cobraven per assistència”, ha assenyalat en la sortida de la seva declaració.
 
L’acusació popular no ho veu així, i considera que es tractava de retribucions. “Es cobrava sota criteri d’assistència”, ha assenyalat l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raul Garcia Barroso, que assenyala que “la separació de dietes fa sospitar, per dietes s’indemnitza un cost concret, i en aquest cas, en haver un benefici, es desvirtua el concepte de dieta”, ha expressat.
 
En aquest sentit, assegura que en la seva declaració Bustos ha deixat entreveure que es tractava jurídicament d’una acció que es duia a terme de forma incorrecta, i recorda que quan Sánchez va assumir l’alcaldia va eliminar aquests suplements. “Es feia tot de manera irregular incorrecta”, ha afegit.
 

Joan Carles Sánchez, en l'entrada als Jutjats de Sabadell. Foto: Albert Segura



Jornada de declaracions

La interlocutòria fa referència a assignacions d'entre 4.000 i 10.000 euros que Manuel Bustos i Joan carles Sánchez haurien percebut quan eren membre del consell d'administració de la companyia. En la mateixa peça també hi figuren els exregidors Paco Bustos, germà de l'exalcalde, Joan Manau i Ricard Estrada. També es veuen implicats l'excap de l'àrea de serveis econòmics de l'Ajuntament de Sabadell, Jordi Ferrer, i la tècnica Rosa Quirante. Tots ells han declarat  aquest dijous. 

La magistrada va arxivar la peça 27 del sumari, on investigava el possible cobrament il·lícit de retribucions per part del president de Socade Informàtica SL, una societat filial de la Companyia d'Aigües, i per la qual estaven imputats Lluís Pascual i Manuel Bustos pel possible delicte d’omissió de denúncia. A conseqüència d’aquesta investigació però, va obrir una nova peça, la 34, que investiga un presumpte delicte contra l’Administració Pública pel cobrament a títol personal de retribucions per part dels membres (regidors del govern del PSC i funcionaris) que assistien els anys 2009, 2010 i 2011 al consell d’administració de la Companyia d’Aigües de Sabadell com a representants municipals.

Manuel Bustos, per la seva condició d'alcalde, era vicepresident primer del consell d'administració de CASSA entre els anys 2009 i 2011.