La «reevolució» empresarial de la Cecot omple l'Auditori de Barcelona

La corporació rep amb caliu el president Puigdemont i Carme Forcadell en la 22 edició de la Nit de l'Empresari | El president de la patronal terrassenca, Antoni Abad, expressa el seu reconeixement a la presidenta del Parlament i defensa una "'reevolució' tecnològica, ètica i democràtica"

21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:14h
Moltes coses estan canviant en aquest país. Catalunya viu un procés de construcció d'un nou Estat i una de les més poderoses organitzacions patronals, la terrassenca Cecot, celebra la seva 22 Nit de l’Empresari amb el lema ReEvolució. Transformem idees. Des de la cúpula de la Cecot, que presideix Antoni Abad, s'ha volgut incidir en aquesta edició en la idea de "reevolució", necessària en un món en transformació que exigeix renovar els models establerts en tots els camps i que és un repte també per a l'empresariat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presideix l'acte, al qual també assisteix la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que han estat acollits amb caliu en un dia molt especial. Tot just s'acaba de celebrar la concentració convocada per les entitats sobiranistes davant del Parlament en suport de Forcadell, després que la fiscalia l’acusés dels presumptes delictes de prevaricació i desobediència. Avui, els màxims representants de les institucions catalanes s'han trobat com a casa, cosa no sempre habitual en els cercles empresarials.  
 
Un discurs molt polític

Abad ha començat el seu discurs expressant el seu reconeixement i respecte al president de la Generalitat i a la presidenta del Parlament. Tot una declaració d'intencions en boca d'un dels líders de l’empresariat català. Abad ha parlat de la importància del lideratge civil en les societats avançades, i ha recordat com comença la Constitució dels Estats Units: "Nosaltres som el poble". Per afegir: "Quan tornem, per què el que trobem és tan divergent dels països tan avançats? Simplement perquè ho permetem".  

Ha apel·lat a un esforç en formació per generar talent, a una millor política de mecenatge i a introduir canvis en la fiscalitat de manera que les empreses petites i mitjanes no hagin de pagar la insuficiència contributiva de les empreses que gaudeixen de privilegis.  

Abad ha recordat que en l'índex 2015 de capital humà del Fòrum Econòmic de Davos (WEF), l’Estat espanyol ha passat de la posició 29 a la 41 entre els països de la UE, afirmant que el fet que el 50% de la població activa faci feina considerada no qualificada i l’elevat índex de desocupació entre els joves assenyala les mancances del model de formació professional espanyol. Al final del seu parlament, ha fet una crida per garantir l’èxit de la "reEvolució" digital, industrial, energètica, però també ètica, democràtica i social.   

Hi eren presents molts membres del món polític, com el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Collboni, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, membres del Govern com els consellers Jordi Baiget, d'Empresa i Coneixement, de Sanitat, Toni Comín, i de Treball, Dolors Bassa, entre d'altres. 

En el transcurs de l’acte s'han lliurat els Reconeixements Cecot al progrés empresarial 2016, que es van fer públics el 6 d’octubre passat. El guardó a la personalitat empresarial ha recaigut aquest any en Joan Uriach, el president de la farmacèutica Fundació Uriach. El grup Uriach s’ha consolidat ja com una de les grans marques del sector farmacèutic, amb una sòlida política d'aliances internacionals.

La tensió latent amb Foment

Aquesta és la tercera edició de la Nit de l'Empresari que la Cecot organitza a Barcelona, a l'Auditori. La celebració ja ha esdevingut un encontre obligat del món de l'empresa, la política i la societat civil, i requereix d'un espai amb tota la logística possible. Però en paral·lel a la puixança que ha guanyat la Nit de l'Empresari, també s'han evidenciat tensions entre la Cecot i Foment del Treball. S'han expressat discrepàncies en diversos moments entre les dues organitzacions, algunes de les quals el mateix Abad ha expressat en els organismes directius de Foment (al qual pertany la Cecot). També són evidents les discrepàncies respecte al procés sobiranista, amb un Foment hostil i una Cecot que sempre ha manifestat el respecte al dret a decidir.