Sabadell participa en un innovador projecte europeu de gestió de residus

Es tracta d'UrbanWINS, una iniciativa que vol aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus

Redacció
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:38h
Urban_Wins, un nou projecte europeu finançat pel programa de Recerca i Innovació Horizon 2020, avaluarà com les ciutats consumeixen recursos i productes i com n'eliminen els residus que generen. L'objectiu del projecte, Sabadell serà una de les dues ciutats pilot (l'altra és Manresa), és desenvolupar i aplicar plans i solucions innovadores que millorin la prevenció dels residus a les ciutats així com la seva correcta gestió. La notícia arriba coincidint amb l'aprovació de l'increment de la taxa de residus que el govern ha dut a terme després de l'increment del cànon i de que a la ciutat no es recicli prou. 

El projecte, amb una durada de tres anys, està coordinat per la ciutat italiana de Cremona, en col·laboració amb 26 institucions d'arreu d'Europa. A Catalunya, Eurecat-CTM lidera la iniciativa, que també compta amb la participació dels ajuntaments de Manresa i Sabadell i del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus. 

UrbanWINS vol aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes.

Per a assolir aquest objectiu, el projecte preveu una participació activa dels ciutadans, governs, organitzacions, proveïdors, institucions de recerca i centres educatius a través d'àgores físiques i virtuals a Manresa i Sabadell, on els participants podran compartir opinions, discutir idees i aportar solucions.

Aquesta aproximació participativa és un dels valors afegits d'UrbanWINS, que suposarà la implementació real de les polítiques i estratègies de participació ciutadana. El resultat final del projecte serà un conjunt d'eines per a la presa de decisions en la gestió de residus des d'una aproximació científica i participativa, que podran ser aplicades arreu d'Europa.

El projecte, que es va iniciar al juny, analitzarà també les estratègies actuals de prevenció i gestió de residus en 24 ciutats i estudiarà la seva eficiència i consistència. En aquest sentit, UrbanWINS contemplarà el concepte de metabolisme urbà, que considera les ciutats com a organismes vius que utilitzen recursos naturals i creen fluxos materials i energètics. 

Els resultats d'UrbanWINS es faran servir per a definir objectius i indicadors dels Plans Estratègics per a la Prevenció i Gestió de Residus Urbans en les vuit ciutats pilot participants: Cremona, Torí i dues àrees a l'àmbit metropolità de Roma (Itàlia); Bucarest (Romania) i Leiria (Portugal), a més de Manresa i Sabadell.