Sabadell aprova l'increment de la taxa de residus malgrat el no de l'oposició

El govern local diu que treballa en un nou model de gestió més eficient i justifica l'augment per la pujada del cànon i el poc reciclatge que es fa | La proposta d'ordenances i preus públics també inclou rebaixes en algunes tipologies d'IBI, en el servei de Grua Municipal i un nou sistema de pagament de tributs personalitzat

Albert Boada, regidor de Nova Economia, en un moment del Ple
Albert Boada, regidor de Nova Economia, en un moment del Ple | Norma Vidal
Norma Vidal
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:39h
La proposta d'ordenances fiscals i preus públics pel 2017 a Sabadell s'ha aprovat amb els vots a favor dels grups que integren el govern local i el no de totes les formacions de l'oposició. Els partits critiquen l'increment de la taxa de residus en un 5% pels veïns i en un 25% pel sector comercial i asseguren que no hi ha hagut prou diàleg "ni amb els Grups Municipals ni amb els agents econòmics". L'executiu local justifica l'increment amb l'augment del cànon que estableix la Generalitat i obre la porta a revisar l'actual model de gestió de residus per millorar la cultura del reciclatge a la ciutat. Actualment aquesta localitat és la que menys recicla de tota la comarca - només el 30% de les deixalles que genera-.  

El regidor portaveu del PP, Esteban Gesa, ha considerat que "el govern del canvi no canvia res" i ha assegurat que l'increment del 25% de la taxa de residus per als comerciants i restauradors "castiga les petites i mitjanes empreses que estan tirant endavant un negoci i fent front a les dificultats econòmiques". A banda, ha lamentat que no es contempli una reducció de l'impost de vehicles, que està en nivells màxims, i el fet que s'apugi un 1,8 % la quota de l'Impost de Béns Immobles (IBI) per alguns sectors del comerç. 
 

Imatge del Ple municipal d'ordenances i preus públics. Foto: Norma Vidal

 

Des de ciutadans, José Luis Fernández, ha afirmat que amb aquesta proposta d'ordenances i taxes el govern "no té ni un detall amb els veïns de Sabadell". Tot i que ha valorat positivament algunes de les iniciatives que s'introdueixen, com el Pla de Pagament Personalitzat, que permetrà fraccionar rebuts, ha criticat l'increment de la taxa de residus. "La solució no és emportar-nos els residus a Igualada o apujar la taxa", ha indicat Fernández, que ha assenyalat que el problema és que en el darrer any "hi ha hagut un desinterès" de l'executiu municipal respecte a aquesta qüestió i no s'ha treballat per incrementar el percentatge de reciclatge. Fernández exigeix a l'executiu que sigui "imaginatiu" per cercar un nou model de gestió i mecanismes per sensibilitzar la població. També ha demanat accions per incentivar la recollida orgànica.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha retret al govern local que aquesta proposta s'hagi elaborat sense tenir en compte l'opinió dels Grups Municipals ni dels agents econòmics de la ciutat. "Aquest executiu parla molt de participació però menysté els representants escollits democràticament", indica. Alhora assegura que aquesta és una proposta fiscal "poc homogènia" resultat d'un govern "poc coordinat".

Entre els aspectes que menys convenç el convergent destaca el canvi de subjecte passiu en el pagament de la taxa de residus, que farà que el rebut no es passi al llogater, sinó al propietari de l'immoble. "Al llogater li serà igual generar més o menys residus perquè la taxa la pagarà el propietari", ha criticat Rossinyol que diu que passarà igual que amb l'IBI que abans pagava el llogater i ara el propietari. 

Josep Ayuso (PSC) ha insistit que el govern sabadellenc "ha tornat a obviar el diàleg en el procés d'elaboració de les ordenances" i no ha tingut en compte "ni agents ni entitats ni operadors econòmics de la ciutat". Per Ayuso aquesta proposta grava "de forma desproporcionada" els veïns i veïnes de Sabadell, "especialment amb la taxa de residus". Ayuso s'ha mostrat sorprès que s'hagi apujat entre un 90 i un 300% la taxa per horts urbans i que per exemple no s'incrementi la que paguen les entitats bancàries que tenen caixers a la via pública i que ja va pujar un 25% l'any passat.

Augment del cànon i poc reciclatge

El regidor d'Espai Públic, Xavier Guerrero ha justificat l'increment amb l'augment del cànon de residus que estableix la Generalitat i que seguirà pujant en els propers anys. Ha advertit que de les 90.000 tones de brossa que es produeixen a la Sabadell 64.000 no es separen. "Malauradament no podem saber qui llença que en cada contenidor ni les quantitats. En el moment que es pugui controlar haurem de fer que pagui més qui recicla menys", ha dit.
 

Gràfic de l'evolució del cànon de residus municipal. Foto: Ajuntament de Sabadell


El regidor de Nova Economia, Albert Boada ha recordat que s'està fent un estudi per trobar alternatives al model de gestió de residus i ha obert la porta a fer una Taula de Treball per abordar aquest tema. També ha convidat la resta de grups que facin les seves propostes en aquesta direcció.
 

Albert Boada, regidor de Nova Economia, en un moment del Ple. Foto: Norma Vidal

 

Pel que fa a la "manca de diàleg", s'ha mostrat sorprès i indignat. Tot i que ha reconegut que no s'ha negociat la proposta amb els agents econòmics, ha advertit que en els darrers cinc mesos s'han convocat diverses reunions amb els grups de l'oposició per abordar aquestes ordenances i preus públics i que l'únic grup municipal que ha assistit a totes les trobades ha estat Ciutadans.  

Per la seva banda, el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga (Unitat pel Canvi) i el regidor de La Crida Maties Serracant, han justificat la proposta parlant de "corresponsabilitzar els ciutadans". Serracant ha recordat que l'Ajuntament està cobrint més del 50% del cost de la recollida dels residus a través d'altres impostos i ha dit que cal ser partícips i implementar altres models.