David Fernàndez: «Manuel Bustos era un megalòman»

La presentació del llibre “Cas Mercuri: la galàxia Bustos” serveix d’àgora perquè el públic disseccioni la figura de l’exalcalde de Sabadell | L'autora, Sara González, adverteix que "quan un dia se sàpiga tota la veritat, algú haurà de demanar perdó" | Entre els assistents hi han figurat regidors actuals i de mandats anteriors a l’Ajuntament, així com l’exdiputat de la CUP

David Fernàndez amb Sara González
David Fernàndez amb Sara González | Juanma Peláez
18 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 22:59h
“En aquest llibre hi ha coses sublims i terribles”. D’aquesta manera ha resumit el contingut del llibre Cas Mercuri: la galàxia Bustos (Edicions Saldonar), de Sara González, l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, que aquest dimarts ha actuat de presentador de l’obra de la periodista de NacióDigital, juntament amb el president del Grup Barnils, Ferran Casas. L’acte s’ha dut a terme al Casal Pere Quart de Sabadell i ha aplegat un centenar de persones, entre elles regidors actuals de l’Ajuntament com Miquel Soler (Guanyem Sabadell), Montse Chacón (ERC) o Toni Font (CiU), així com de mandats anteriors, com Carme Garcia (ICV), Isidre Soler (Entesa per Sabadell) o Antonio Vega (PP).
 
L’exposició de David Fernàndez ha servit per exemplificar l’onada de casos de corrupció que viu l’Estat espanyol a partir del cas concret de Sabadell, un univers que girava entorn a la figura de l’exalcalde Manuel Bustos, a qui li va petar el seu projecte personal a les mans el 27 de novembre de 2012, quan va esclatar el Cas Mercuri. “Era un sistema binari, o amb mi o contra mi, Bustos era un megalòman que volia dur a Sabadell una elefanta del Zoo de Barcelona o fer un projecte aeronàutic”, ha destacat l’exdiputat.
 

Sara González amb Ferran Casas. Foto: Juanma Peláez


De fet, segons Fernàndez, es donen tres realitats, la jurídica, la política i l’ètica, que van permetre que Bustos guanyés el pes que va assolir, tant dins del PSC com del PSOE, i amb influència a la resta de formacions del ple de Sabadell. “La resolució política posa negre sobre blanc, que l’estil Bustos es basava en una xarxa clientelar, un ecostsitema a partir d’una xarxa de favors, un mode de governança”, apunta.
 
El problema de tot plegat, afegeix, és que “a Bustos el votava la gent, i és la primera contradicció del sistema polític”. En aquest sentit, també ha recordat que els casos de corrupció no passen la factura que es pressuposa a les formacions, donat que es calcula que el càstig electoral es reflecteix només entre un 4 i un 15%.
 

Narcís Giner parlant amb Sara González abans de l'acte. Foto: Juanma Peláez


Sabadell de cap per avall
 
Sara González ha volgut amb el llibre resumir les vivències, patiments, la por o el desconcert que moltes persones han viscut a la ciutat en primera persona, donant veu per igual a part dels que formen part de la llarga llista d’investigats inclosos en el sumari del cas, entre elles el mateix Manuel Bustos o el seu germà Paco. “Bustos no volia parlar amb mi, i li agraeixo que al final ho hagi fet, des de la discrepància però des d’un clima de respecte i cordialitat”, assegura l’autora.
 
De la mateixa manera, ha conversat amb altres persones, com l’exregidora Carme Garcia, l’empresari que va denunciar el cas, Nicolàs Giner, o Paco González, empresari de la Zona Hermètica. També s’inclou en el llibre el testimoni de Jordi Soriano, exregidor del PP a Sabadell i que actuaria de mitjancer entre empresaris i Bustos, l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció Raul Garcia Barroso o l’exalcalde de Terrassa i primer secretari del PSC quan va esclatar el cas, Pere Navarro, que també figura com investigat per una conversa que va mantenir amb el seu homòleg a Sabadell.
 
“Per molts ha estat incòmode parlar, però crec que he sabut escoltar-los, que he sabut recollir la seva versió dels fets, no és el meu objectiu jutjar ningú amb aquest llibre, només explicar com la corrupció i les maneres de governar afecten les persones”, explica González. I ha afegit: "Quan un dia se sàpiga tota la veritat, algú haurà de demanar perdó".

 

Un centenar de persones han participat a la presentació. Foto: Juanma Peláez

 
La ciutat dempeus
 
Els relats de Fernàndez i González han animat part dels assistents a relatar la seva vivència en primera persona. És el cas d l’exregidor de l’Entesa per Sabadell Isidre Soler, que ha destacat la força que el partit va fer per posar noms i cognoms a unes pràctiques que denunciaven des de feia anys. Pel seu cantó, el socialista Juanma Jaime ha parlat de la influència que tenia Bustos: “Era la punta de l’iceberg, hi ha altres Bustos, cacics locals”, ha apuntat.
 
També ha afegit la seva visió l’exregidora Carme Garcia (ICV), actual directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat, que ha recordat que va liderar la formació verda després d’arribar al compromís amb la direcció que mai, sota cap concepte, es pactaria per governar amb Bustos. El regidor de CiU, Toni Font, també ha posat de relleu la influència que exercia no només al PSC, també sobre altres forces: “El bustisme era capaç d’arrelar dins d’altres partits polítics, i la llista de 2007 de CiU va ser fruit d’una batalla campal dintre del partit perquè molts volíem fer net”, ha relatat.
 
El debat generat és una mostra de les passions que aixeca el que s’ha viscut en els darrers anys al voltant de l’exalcalde, i que queda reflectit en un llibre que inicialment González havia d’escriure colze a colze amb el periodista sabadellenc Xavier Vinader. La seva mort va truncar el projecte comú, però va deixar la llavor que avui dóna els seus fruits. “En Vinader estaria encantat de ser aquí, estaria encantat del llibre i de la trajectòria de la Sara”, ha sentenciat David Fernàndez.