Sara González: «Bustos confonia política de proximitat amb populisme»

La periodista de NacióDigital presenta aquest dimarts a Sabadell “Cas Mercuri: la galàxia Bustos”, una radiografia del cas de presumpta corrupció i tràfic d’influències | El llibre recull el testimoni de l’exalcalde, així com de diversos dels investigats a la trama | Retrata el denominat “estil Bustos” a partir del punt de vista de diferents representants polítics de la ciutat i del PSC

Manuel Bustos, en un acte a Sabadell quan era alcalde
Manuel Bustos, en un acte a Sabadell quan era alcalde | Norma Vidal
17 d'octubre del 2016
Actualitzat el 18 d'octubre a les 15:57h
El Cas Mercuri bé dóna per omplir pàgines de diaris, hores de ràdio i telenotícies, però també per escriure un llibre. La periodista de NacióDigital Sara González (Sant Celoni, 1985) retrata l’univers que girava al voltant de l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos en el llibre Cas Mercuri: la galàxia Bustos (Edicions Saldonar), i que aquest dimarts al vespre presenta al Casal Pere Quart (19.00 hores) de la capital vallesana.
 
González escriu el llibre després que el periodista sabadellenc Xavier Vinader li va plantejar fer una publicació conjunta per radiografiar el cas judicial més sonat de Sabadell. Vinader, però, va morir abans de poder-lo fer plegats, moment en què González va decidir donar-li una volta al projecte i centrar-se en els testimonis que havien viscut el cas des de dins.
 
“Bustos és un dirigent que com a polític i com a persona està abatut, considera que tot això és una conxorxa”, explica González. En aquest sentit, l’exalcalde apunta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) com a uns dels originaris del pla contra ell, donat que la formació patia en aquell moment, l'any 2012, els primers casos de corrupció que esquitxaven el partit. Així, també assenyala aquells qui denunciaven el denominat “estil Bustos”.
 
Un estil propi
 
“Deia que eren els que al 1999 van tenir un mal perdre, que l’esquerra alternativa havia confós les pròpies derrotes amb les victòries d’ell”, apunta sobre Bustos, que relaciona aquell col·lectiu com l’origen de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. “Quan va guanyar les primeres eleccions, assegura que li van tirar burilles de cigarreta des del balcó de l’Ajuntament”, afegeix.
 
González destaca que no es tracta d’un llibre judicial sinó testimonial, retratant com s’ha viscut el Cas Mercuri des de dins de Sabadell. “Retrato com vivia una funcionària de l'Ajuntament sota la batuta de Bustos, què implica que un polític com en Pere Navarro rebi una imputació per una trucada mantinguda amb Bustos, o el calvari de l’exregidora a l’oposició Carme Garcia (ICV), que va rebre nombroses amenaces”, explica la periodista. En aquest sentit, fa una fotografia de com a Bustos se li desmunta el seu món, després que el seu nom sonés com a possible ministre d’Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE).
 
“Per mi, confonia política de proximitat amb populisme, ell diu que no, i de fet a Sabadell molts el veien com un gran alcalde, mentre que d’altres com un cacic”, explica. De fet, el sumari deixa al descobert una manera de governar àmpliament denunciat per una esquerra alternativa que no va poder-lo abatre en cap cita amb les urnes. “Va poder governar gràcies a una xarxa clientelar, ell feia favors que molta gent li demanava, no hi ha corruptes sense corruptors”, apunta.
 
David Fernández, a la presentació
 
La presentació del llibre es fa aquest dimarts a les 19.00 hores al Casal Pere Quart, amb participació de l’autora del llibre, així com el president del Grup Barnils, Ferran Casas, i l’editor, Francesc Gil. També hi prendrà part l’exdiputat de la CUP i periodista David Fernández.