12 de març, Dia Mundial Contra la Censura a Internet

'Reporters sense Fronteres' ha desbloquejat webs censurades de diversos països

per Europa Press , 12 de març de 2015 a les 18:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Europa Press


El 12 de març és el Dia Mundial Contra la Censura a Internet. Aquesta iniciativa va sorgir l'any 2008, quan l'organització per la defensa de la llibertat de premsa internacional, Reporters sense Fronteres (RSF), va decidir fer una crida per acabar amb aquest fenomen. 


Com cada 12 de març, RSF ha publicat un informe titulat "Enemics d'Internet", que aquest any se centra en els organismes governamentals i els agències que implementen la censura i la vigilància online. 

La censura existeix i els ciutadans en paguem les conseqüències. Amb el "boom" de les noves tecnologies durant els últims anys i el desenvolupament de les comunicacions, els Estats han augmentat el número de detencions de periodistes i usuaris d'Internet. En el que portem d'any, són 175 internautes els que es troben empresonats per fer la seva feina. 


Davant d'aquesta situació, i amb motiu de la celebració d'aquest dia, Reporters sense Fronteres ha posat en marxa una operació anomenada 'Collateral Freedom', amb la qual s'han desbloquejat nou web informatives censurades al seu país d'origen. Entre elles, hi ha webs de Xina, Iran, Vietnam, Uzbekistan, Turkmenistan, Cuba o Aràbia Saudita. 

En tots aquests països, es porten a terme pràctiques restrictives a Internet, i això ha provocat que RSF hagi creat 'espais mirall', amb l'objectiu que els ciutadans d'aquests països puguin tenir accés a aquestes webs.

Classificació mundial de la llibertat de premsa

 

Participació