Descobert un nou mineral a Catalunya amb segell sabadellenc

El seu descobridor és Joan Abella i ha entregat un exemplar al conseller d’Empresa i Coneixement | Desitja que es converteixi en un símbol per als catalans

Jordi Baiget rebent una mostra de l'Abellaïta de mà del seu descobridor, Joan Abella
Jordi Baiget rebent una mostra de l'Abellaïta de mà del seu descobridor, Joan Abella | NacióSabadell / Cedida
Redacció
17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 8:25h
El sabadellenc Joan Abella ha fet una troballa sorprenent, un nou mineral que s’ha batejat amb el nom d’Abellaïta. El gemmòleg i mineralista ha lliurat aquesta setmana passada un exemplar d’aquest nou element al conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, amb la voluntat que es pugui convertir en un símbol d’orgull per als catalans.
 
La Abellaïta NaPb2(CO3)2(OH), ha estat acceptat i reconegut com a nova espècie mineral per la Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification de la International Mineralogical Association (IMA). “Es tracta de la primera espècie mineral nova descoberta a Catalunya, sent la seva localitat tipus la mina Eureka de Castell-estaó, terme municipal de La Torre de Cabdella, que esdevé òbviament la primera localitat tipus al nostre país, i tanmateix que tinc la immensa satisfacció que el mineral ha estat nomenat en honor meu com a descobridor”, explica Abella en declaracions a NacióSabadell.
 
La gran novetat de la descoberta és que es tracta de la primera que es duu a terme al país. “És la primera espècie mineral nova a Catalunya, la mineralogia es considera una ciència com a tal des de fa quasi 300 anys, des de llavors aquesta espècie és la primera que s'identifica i caracteritza a Catalunya, la localitat tipus és a Catalunya, el seu descobridor és català, és nombrada en honor seu, i és viu, la primera vegada en la història a Catalunya”, afegeix Abella.

Cas únic a tot l'Estat
 
A tot l’Estat espanyol només hi ha dues persones vives que donen nom a una espècie mineral, segons Abella. L’equip que la investigat té caràcter multidisciplinari, i està format íntegrament per investigadors catalans i a Catalunya. L’encapçala el doctor Jordi Ibáñez, de l’Institut Jaume Almera (CSIC).
 
Dimarts 11 d’octubre Abella va lliurar una mostra de l’Abellaïta al conseller Baiget amb l’objectiu de lliurar al govern una mostra de la troballa. “Pel poble català ha de representar un símbol i un exemple que ens permeti de tenir confiança en el talent i en les institucions del nostre país que com hem demostrat poden fer el mateix que les de qualsevol altre país del món, i potser fins i tot millorar-ho, no menystenir-nos, no infravalorar-nos respecta la resta de països i alliberar-nos d'una submissió secular”, explica Abella.