El PSC de Sabadell gira l'esquena a Manuel Bustos

Per primer cop en anys una opció allunyada del sector “bustista” progressa a l’assemblea local del partit | S'opta per girar full i optar per enfortir el partit lluny de l’ombra de l’exalcalde

L'assemblea del PSC de Sabadell, en una imatge d'arxiu.
L'assemblea del PSC de Sabadell, en una imatge d'arxiu. | PSC
Redacció
11 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:13h
Punt d’inflexió del Partit Socialista de Catalunya a Sabadell. Per primer cop en molts anys el sector afí a la línia de Manuel Bustos ha quedat en minoria a l’assemblea local, on els partidaris de l’exalcalde van demostrar que s’estan mobilitzant amb la mirada posada a les eleccions municipals de 2019. Tot i això, la majoria dels integrants de l’assemblea va imposar-se a favor de dur a terme un canvi, i amb novetats destacades.
 
Segons ha pogut saber NacióSabadell, la reunió per designar els representants sabadellencs al Congrés que el partit celebrarà del 4 al 6 de novembre a Barcelona va suposar un punt d’inflexió en el si del partit. Concretament, va servir per posar de manifest que els partidaris de Manuel Bustos han perdut pistonada, davant d’una opció que es decanta per fer avançar la formació, allunyar-se de la pressió que asseguren que l’exalcalde encara exerceix al partit, i sobretot de l’estigma que suposa la vinculació amb el cas Mercuri.
 
La diferència és mínima, però suposa un abans i un després. La configuració de llistes del sector més progressista per representar el PSC sabadellenc al Congrés optava per integrar les diferents sensibilitats existents a la ciutat, d’una punta a l’altra i fins i tot de persones afins a l'exalcalde i d'altres ben allunyats de les seves tesis. A l’altra cara de la moneda hi havia el sector que optava per la configuració d'una llista amb altres representants del partit que, segons els defensors de l'opció guanyadora, no representava el caràcter transversal de la militància local. En total, hi va haver un empat a 21 vots i una abstenció, que va fer decantar la balança en favor de la proposta que presentava la Gestora socialista.
 
Assemblea moguda
 
Les fonts consultades per NacióSabadell assenyalen que hi ha un increment dels moviments per part de Manuel Bustos per tornar a agafar les regnes de la formació a Sabadell. Tot apunta que estaria movent els fils necessaris per a poder imposar el seu criteri a poc menys de tres anys vista de les eleccions municipals, quan els socialistes buscaran tornar a guanyar terreny al ple després de la forta patacada viscuda l’any 2015, quan van passar de 14 regidors a cinc.
 
Una de les veus que es va poder sentir en l’assemblea va ser la del portaveu del grup municipal, Josep Ayuso. Tot i ser el candidat per qui Bustos va apostar fort a les primàries, dilluns i per primer cop públicament va manifestar que calia prendre un nou rumb en el si de la formació, allunyant-se del poder que l’exalcalde té sobre el partit.
 
En les darreres setmanes Ayuso s’ha trobat amb qui va ser la seva contrincant en les primàries locals per optar a l’alcaldia, Marta Farrés, i amb qui va coincidir que calia reconduir la situació que ha dividit la formació en dos i ha malmès la seva imatge pública. L’objectiu: assolir unitat no només de cara a la galeria, també interna.
 
Aquest apropament no ha agradat gens els partidaris de l’exalcalde, entre els quals van prendre part en la sessió d’aquest dilluns les parelles de Paco i Quim Bustos, germans de Manuel, a més de persones de la seva confiança. Tampoc van encaixar bé la decisió els regidors Lluís Monge i Carles Bosch, que van mostrar públicament el seu malestar. En aquest sentit, Monge aposta per un canvi en les maneres de fer en el partit, optant, en aquest cas, per crear un grup de treball per fer avançar la formació, però sense combregar amb la postura de canvi de la Gestora.

Mirant al futur
 
El resultat final de la votació de l’assemblea va decantar la balança a favor d’unes llistes de representació al Congrés amb caràcter integrador, on representants de l'opció descartada van declinar formar-ne part. Amb tot, tant el gruix de l’assemblea, així com la Gestora local i la direcció nacional del PSC, veurien amb bons ulls un canvi de rumb en el si de la formació a Sabadell, un canvi que podria evitar un nou procés de primàries després de l’agra experiència de les anteriors eleccions municipals, i que deixaria la configuració de llistes en mans de la direcció local.
 
D’una manera o d’una altra, l’ambient que es respira a la secció local socialista és de canvi d’aires, cada cop amb més intensitat i amb el suport de membres que fins ara eren propers a Manuel Bustos, ara amb l’objectiu de deixar de donar la cara per l’exalcalde, que ja compta amb una sentència ferma adversa i a les quals s'espera que se n'hi sumin de noves. Ara caldrà esperar a què el PSC es defineixi a nivell nacional i que els estatuts estableixin quan es pot constituir una nova direcció local.