Joan Garcia: «Si no guanyem és pràcticament impossible que donem suport a ningú»

El candidat de Ciutadans a Sabadell aposta per prioritzar la lluita contra la corrupció i l’atur | Destaca el compromís per una ciutat bilingüe i la defensa de la Constitució

Norma Vidal / Albert Segura
02 de maig del 2015
Actualitzat a les 16:16h
Joan Garcia, candidat de Ciutadans a Sabadell
Joan Garcia, candidat de Ciutadans a Sabadell | Norma Vidal

Joan Garcia, candidat de Ciutadans a Sabadell. Foto: Norma Vidal


Ciutadans prepara la seva més que probable entrada a l’Ajuntament de Sabadell, després de presentar-se per tercer cop a les eleccions municipals i amb la primera oportunitat real de fer el salt a la política municipal. El seu candidat, Joan Garcia, es manté fidel a la proposta que el partit d’Albert Rivera fa a nivell català i espanyol, i consolida l’aposta per un Sabadell bilingüe, posant per davant la lluita contra la corrupció i el foment de la formació i l’ocupació. N’ha parlat en una entrevista a Nació Sabadell.
 
Com veu la ciutat?
En aquests quatre anys hi ha hagut dues crisis. Una és l’econòmica, que encara vivim, i que ha suposat un molt greu efecte sobre la ciutat i la ciutadania. L’altra és la institucional, la crisi de la qualitat democràtica, a diferents nivells. A Sabadell amb el cas Mercuri, a la Generalitat amb casos de corrupció com el de la família Pujol, i a Espanya amb els casos que es donen en el govern del PP. Aquestes crisis es viuen de manera molt greu, i això ha tingut efectes en la ciutat. L’econòmica és evident, amb un empitjorament de la qualitat de vida i un desequilibri territorial molt greu, amb molta diferència entre barris com Can Puiggener, Merinals o Espronceda amb Gràcia o Centre. A nivell institucional, hi ha una paroxisme molt greu des del cas Mercuri.
 
I com veu el govern ara?
El fet que un alcalde que està governant i té una majoria suficient hagi de deixar el càrrec per estar imputat en un cas de corrupció, genera una crisi institucional que també ha provocat una crisi de secessió dintre del propi PSC. Això ha creta unes disputes internes que acaba amb la victòria d’una part d’aquesta opció dintre del socialisme local que representa Josep Ayuso. Ell mateix és conscient que aquesta candidatura que presenta no és d’unió ni confluència, però són coses que cada partit ha de decidir, són les seves estratègies. Tinc clar que afecta la ciutat i la governabilitat, no sé si també afectarà en un futur. Si un partit amb 13 regidors no ha pogut governar, tindrà una important reducció del seu pes si ha de governar.
 
I s’han plantejat si pensen donar suport a aquesta formació?
La nostra voluntat és créixer, i les enquestes situen Ciutadans amb representació, per tant, nosaltres anem a guanyar. Tenim un projecte de ciutat i la forma més còmode de governar, i la única forma amb què ens trobaran és si guanyem. El compromís de suport a l’ANC de CiU, ERC i la Crida en favor de la independència a nivell municipal ens sembla un error, hi ha partits que perden la centralitat política en una ciutat no independentista que necessita un projecte per a tothom. No volem dibuixar línies vermelles, però amb aquests tres partits no podrem formar govern. I si no guanyem nosaltres les eleccions, és pràcticament impossible que donem suport a ningú.
 
A ningú?
Fer prediccions de suports possibles és del tot normal, però s’ha de fer una campanya, hi ha unes eleccions i els resultats molts cops acaben contradient-se amb allò dit. Volem guanyar i ser decisius a la ciutat, creiem que cal un canvi. Ciutadans és una opció de canvi, però no podem continuar amb aquest període de PSC, tal com s’ha dibuixat no ens agrada. El PP significa l’antiga política, i al final les forces sobiranistes tenen un discurs que reflecteix una Catalunya del segle XIX. No és la nostra, volem una Catalunya del segle XXI, plural, oberta, cosmopolita. Que m’expliqui CiU com anirà a Ca n’Oriac a explicar el compromís per la independència.
 
Una de les seves propostes és derogar el reglament d’ús del català a Sabadell.
Complementem la proposta a nivell català al sistema educatiu, que volem que sigui plural, públic, de qualitat i trilingüe. Ja es fa en col·legis privats, i alguns membres del Govern hi duen els seus fills. A nivell de ciutat, la nostra proposta és una part petita, defensem que la institució democràtica ha de representar la societat, i Sabadell és clarament bilingüe. Jo mateix ho sóc, i molts d’altres, i la institució democràtica escollida ha de reflectir això, per tant, ha de ser bilingüe. No crec que hi hagi d’haver reglaments lingüístics, ni de català ni de castellà. És innecessari tenir un reglament d’ús del català, i més quan posa el català per sobre altres llengües com el castellà. No diem que el català no sigui l’única llengua oficial, sinó que no volem que cap de les dues sigui superior a l’altra. O es deroga o es deixa sense ús el reglament, que és antiquat, o s’actualitza d’acord amb les dues llengües.
 
Què plantegen per a Sabadell?
Cal fer un projecte de ciutat, i hem defensat que els 6 primers mesos es pugui treballar en un pla estratègic de ciutat on es puguin definir de forma sectorial i transversal una sèrie d’aspectes del que volem fer en els propers deu anys. Volem elaborar documents que promoguin un nou POUM que defineixi què volem ser a nivell urbanístic i com ho volem dibuixar, i és important que les forces polítiques hi puguin entrar, amb un pacte anticorrupció i un pla d’emergència social, encanbint propostes d’altres partits i dels ciutadans. Som en un punt important de ciutat, un punt d’inflexió i de canvi.
 
És el tercer cop que es presenta, en què ha canviat?
La societat ha madurat, i nosaltres hem madurat amb un projecte que es va començar a treballar el primer dia després de les eleccions de 2011. Durant la campanya ja vam dir que el projecte no era per al 2011, sinó per al 2015 perquè encara no estàvem preparats per entrar a l’Ajuntament. La ciutadania que ens coneix ho va rebre així i no ens va donar la seva confiança, però ara l’estem tenint. La confiança no només es guanya a nivell local, també amb un discurs coherent i renovador, i això et dóna una credibilitat com a partit.
 
També ajuda la visibilitat d’Albert Rivera.
Si, és bàsic, si no tens un suport a tots els nivells, no pots fer res. La nostra feina com agrupació local ha de ser coherent amb el missatge a nivell nacional. El missatge de l’Albert Rivera està lligat amb aquest temps de canvi que vivim, i hem de ser capaços de dur aquest discurs a Sabadell.
 
LES 5 PRIORITATS DE JOAN GARCIA
1. Pacte anticorrupció, que ocupa la primera proposta de les 220 que presentem.
2. Pla estratègic de govern a mitjà i llarg termini, de ciutat, i pla d’emergència social, amb formació a emprenedors, empreses i persones en atur.
3. Mesures de transparència i participació, amb l’eliminació d’alguns serveis i creació de consells de barri per fomentar la participació en les decisions de l’Ajuntament.
4. Auditoria de processos a l’Ajuntament, per detectar problemes d’eficiència.
5. Compromís amb la Constitució espanyola.