​Homs demana al PSOE que s'allunyi de l'actitud «franquista» del PP i C's

Planteja als socialistes que aclareixin quina serà l'orientació del seu vot en el suplicatori al Congrés | Ho ha dit en una visita a l'ESDI a Sabadell

Els diputats Francesc Homs i Lourdes Ciuró en una vista a l'ESDI
Els diputats Francesc Homs i Lourdes Ciuró en una vista a l'ESDI | Norma Vidal
Norma Vidal
07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:14h
El diputat del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, ha demanat al PSOE que aclareixi quina serà la seva posició en el suplicatori que es farà al Congrés espanyol a petició del jutge que instrueixi la causa del 9-N. L'exconseller de Presidència ha dit que el PSOE haurà de decidir "si fa seguidisme" d'aquells "que no han superat el franquisme des del punt de vista de com actuar davant els que pensen diferent" o si aposta pel diàleg, la Democràcia i trobar solucions polítiques a allò que planteja Catalunya.

Homs s'ha tornat a mostrar tranquil i ha dit que està convençut que tota aquesta qüestió no és personal. El diputat del PDC confia que alguns grups parlamentaris com Podem no donaran suport al suplicatori però ha advertit que el PP i Ciutadans si que ho faran perquè "tenen aquesta cultura antidemocràtica per pensar que aquell que ha posat urnes es mereix ser jutjat com si fos delinqüent". Amb tot, ha destacat que el que realment és una incògnita és quin paper adoptarà el PSOE després que sigui una formació "trinxada".

"Haurem de veure si es posa al costat de les tesis de C's i el PP, que són aquells que no han superat el franquisme des del punt de vista de com actuar davant aquells que pensen diferent" o si mantindrà el que ha dit altres vegades que el que planteja Catalunya s'ha de resoldre des de la política i apostant pel diàleg. "Del seu vot dependrà que es jutgi una persona", ha remarcat.

Homs ha recordat que si s'ha arribat a aquest punt ha estat a causa de les pressions del PP, ja que ha recordat que la Junta de Fiscals de Catalunya inicialment no veia indicis de delicte en la causa del 9-N. "Està havent un judici polític propiciat pel poder que té el PP i que demostra la baixa qualitat democràtica que s'està imposant a l'estat espanyol", ha comentat Homs que ha dit que el PSOE haurà de decidir si en fa "seguidisme".

"No va existir cap pacte amb Pedro Sánchez"

Homs també s'ha referit a la dimissió de Pedro Sánchez tot lamentat que el PSOE "hagi passat per la piconadora tot un secretari general només perquè havia parlat amb els independentistes". En aquest sentit ha reconegut que havia mantingut converses amb el líder socialista però ha advertit que no s'havia arribat a cap pacte per tirar endavant el referèndum català.

"El pecat de Sánchez va ser asseure's a parlar amb nosaltres", ha afirmat el diputat que ha dit que "se l'han carregat només per haver intentat entendre el que passava a Catalunya i per haver iniciat el que serien els prolegòmens".

Per Homs la dimissió de Sánchez és una mostra que la política espanyola "és un mur contra Catalunya" i es mostra perplex perquè considera que "mai havia hagut una persecució i un acarnissament tan bèstia com el que se li ha fet a Pedro Sánchez des del moment que va còrrer el rumor, només el rumor que parlava amb els independentistes".

Per tot plegat ha considerat que "si encara hi ha algú que creu que en això de la política espanyola encara hi marge per actuar és que té ganes de no reconèixer la realitat".

Visita a l'ESDI

Homs ha fet aquestes valoracions en una visita a l'ESDI a Sabadell on ha estat acompanyat per la diputada Lourdes Ciuró. Homs ha recordat que en menys d'un més s'haurà de validar la reforma de l'impost de societats "que té com a conseqüència treure de l'economia productiva 8.000 milions d'euros". El diputat ha titllat la mesura "d'atracament a mà armada al teixit empresarial" i ha dit que cal una acció política contundent per estar al costat del teixit productiu català. 

Ciuró ha explicat que el PDC està recorrent el territori per copsar quina és la realitat de Catalunya a nivell de desenvolupament, recerca i economia. "El Vallès Occidental és un àmbit de gran potencia industrial i que necessita un suport específic en matèria de recerca", ha comentat la diputada que ha assegurat que aquesta comarca representa el model de creixement econòmic que la formació vol per Catalunya.