​Els comerciants no veuen clara la pacificació del trànsit al Centre – Creueta

Sabadell Comerç Centre ha fet arribar un prec amb diverses peticions a la tinenta d'alcalde de l'Àrea de Territori, Glòria Rubio | Consideren que la mesura perjudicarà la mobilitat i demanen un treball de monitorització previ abans d'implantar cap canvi

Norma Vidal
07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:07h
Imatge virtual de la proposta de pacificació que es vol fer en alguns dels carrers del sector
Imatge virtual de la proposta de pacificació que es vol fer en alguns dels carrers del sector | Ajuntament de Sabadell
Sabadell Comerç Centre no veu amb bons ulls el projecte per a pacificar el trànsit al sector Centre – Creueta que el govern local ha plantejat. L'entitat ha fet arribar un escrit a la tinenta d'alcalde de l'Àrea de Territori, Glòria Rubio, per expressar la seva preocupació envers una proposta que segons els comerciants "escanyarà la mobilitat". Alhora, el col·lectiu demana a l'executiu sabadellenc que abans de tirar endavant cap prova pilot faci un treball de monitorització per obtenir dades referents al trànsit, la qualitat de l'aire o l'ús que es fa de l'aparcament del Vapor Turull.

Els comerciants asseguren que la proposta municipal perjudicarà la mobilitat de vehicles i visitants al centre de la ciutat, ja que des del seu punt de vista dificultarà l'accés des del nord a l'aparcament del Vapor Turull i també als trams inicials de la rambla.

En aquesta línia adverteixen que "si bé la mesura pacifica la ciruclació a la zona d'aplicació no és una acció coordinada, ni amb visió de conjunt". Consideren que "no contribueix a la gestió intel·ligent sostenible i ordenada del sitema de mobilitat i accessibilitat al centre de Sabadell" i que el que fa en tot cas és "escanyar-la" i no aportar solucions al problema de la demanda i la permeabilitat d'accés al centre.
 

Imatge del popular aparcament del Vapor Turull. Foto: Norma Vidal


Per tot plegat, l'entitat demana al govern sabadellenc que abans de dur a terme cap prova pilot es faci un treball de "monitorització" perquè consideren "imprescindible" obtenir dades referents al trànsit, a la qualitat ambiental de l'aire, a la contaminació sonora o a l'ús que es fa de l'aparacament del Vapor Turull.

El projecte

El sector Centre-Creueta –que es troba a la dreta de l’eix central, comprès entre el carrer de Vilarrúbias, la Gran Via, el carrer de les Tres Creus, el Passeig i la Via Massagué– és un dels barris més antics de Sabadell. Està format per carrers estrets, on la coexistència de circulació, aparcament i mobilitat de vianants és complexa.

Amb l'objectiu "de millorar-ne el descans, la seguretat, la tranquil·litat i fomentar la qualitat ambiental i la mobilitat sostenible", l'Ajuntament ha previst implantar-hi un projecte innovador per pacificar el trànsit.

Per fer-ho possible, es treballarà en el que s’anomenen macroilles, que tenen per objectiu trencar la continuïtat dels itineraris de pas extern i reduir el nombre de cotxes que circulen dins el sector.

Per això, d’una banda, es modificarà el sentit de circulació d’alguns carrers interiors com el de Sant Honorat i trams del carrerde la Soledat i del carrer de la Lluna. D'altra banda, es generaran dos trams de carrer per a vianants al carrer del Vapor –entre Manaut i Salut– i al carrer de Llobet –entre les Paus i la Salut–), on es pintaran a terra elements de colors. A més, es renovarà la calçada del carrer de les Paus, el qual serà de prioritat per a vianants.

Segons el consistori, per determinar la proposta d’actuació s’ha estat treballant conjuntament amb l’associació de veïns a partir d’un estudi de la Diputació de Barcelona i s’ha exposat el projecte a l’escola Enric Cassassas "amb un retorn molt positiu".

Aquest centre educatiu iniciarà aquest curs l’experiència de desenvolupar el pati d’un grup reduït de nens al mateix carrer tallant-lo mitja hora cada dia. Ja es va realitzar com a prova pilot al final del curs anterior.