Juli Fernàndez proposa a l'AMI un espai de debat dels municipis sobre la futura república

Ho ha anunciat aquest dijous al debat "Els reptes del canvi" | L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, insisteix que el referèndum ha de ser "efectiu i amb garanties"

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté; el de Sabadell, Juli Fernàndez, i la de Barcelona, Ada Colau
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté; el de Sabadell, Juli Fernàndez, i la de Barcelona, Ada Colau | Jordi Bes
Redacció
07 d'octubre del 2016
L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha revelat que fa un mes va proposar a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) crear un espai on els municipis puguin començar a dissenyar i debatre com construir la república. Fernàndez  creu que podria denominar-se "municipis per la república". Ho ha dit aquest dijous en el debat "Els reptes del canvi", organitzat per Crític i Districte 11 a l'auditori del Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en el qual també han participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la de Badalona, Dolors Sabater.
 
Pel seu cantó, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, espera que sigui "sincera" la voluntat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de pactar el referèndum amb l'Estat. "Espero de tot cor que ho digui sincerament i no de forma instrumental", ha afirmat Colau, en el mateix dia en el qual el Parlament ha aprovat celebrar una consulta vinculant el setembre del 2017 com a molt tard.

Colau (BComú) ha evitat revelar que votaria en el referèndum, però ha insistit en el fet que ha de ser "efectiu i amb garanties", de manera que interpel·li el conjunt del país perquè sigui vàlid i reconegut a Catalunya i fora, és a dir, que no sigui un nou 9-N organitzat per independentistes i on només participen partidaris de la independència. Per ella, plantejar les eleccions catalanes com a plebiscitàries va ser "un error", i ha recordat que amb aquest enfocament es van obtenir el 48% de vots per la independència, i així "no es pot proclamar", ha ressaltat.

L'alcaldessa ha reivindicat l'aportació dels "comuns" en defensa del dret a decidir tot i la seva limitada existència, i creu que cal obrir espais de debat en els quals no tot sigui blanc o negre. Dolors Sabater (Guanyem Badalona) ha defensat que la república catalana es comença a construir des dels barris.

Balanç del primer any dels governs de canvi

Els tres alcaldes governen en coalició amb partits d'esquerres, i han reivindicat que, malgrat que quan van començar semblava que s'acabaria el món, han demostrat que poden governar. Colau ha posat en dubte que cap altre govern de Barcelona de la història democràtica "se li hagi exigit més" que al seu en un any. També han constatat les dificultats de mantenir-se fidels als principis de canvi que els va portar a presentar-se, i és que, segons Sabater, sempre han de combatre "la inèrcia" de l'administració. "Els aparells administratius estan preparats perquè els polítics no fem política, i anar seguint l'stato quo", ha ressaltat.