Sabadell celebra la primera Setmana del Voluntariat

L'objectiu és posar en valor i difondre el treball que duen a terme les entitats que treballen en aquest àmbit | El programa inclou una sessió informativa sobre la Llei de Transparència de Catalunya i la seva aplicació

Míriam Ferràndiz, regidora de Participació i Elena Hinojo, regidora de Transparència
Míriam Ferràndiz, regidora de Participació i Elena Hinojo, regidora de Transparència | Ajuntament de Sabadell
Redacció
07 d'octubre del 2016
Sabadell acollirà la primera edició de la Setmana del Voluntariat entre el 18 i el 27 d'octubre. La iniciativa té per objectiu posar en valor i difondre el treball que duen a terme les entitats que treballen en aquest àmbit. Compta amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, així com d’entitats, voluntaris i voluntàries de la ciutat.

El programa inclou activitats diverses com ara tallers, exposicions, xerrades o taules rodones per apropar la població al món de l'associacionisme i el voluntariat. "El motiu que ens mou a organitzar aquest programa és el de donar visibilitat i difusió del voluntariat. Aquest seguit d’activitats, però, no es podrien portar a terme sense la dedicació i participació de moltes entitats ciutadanes", ha explicat Míriam Ferràndiz, regidora de Participació.

El tret de sortida de la Setmana del Voluntariat arribarà el dia 18, a les 18:30 hores, amb la presentació del vídeo #ElVoluntariatMouSBD, que recull el testimoni de diferents voluntaris i voluntàries de la ciutat. Seguidament tindrà lloc la xerrada-col·loqui Voluntariat, teixit associatiu i transformació social: entre jugadors de golf i castellers. Quan el “junts” multiplica, a càrrec d’Eduard Sala, formador i responsable de l’Àrea Social de Càritas Diocesana de Barcelona. Els  dos actes es faran a l’auditori de la Biblioteca Vapor Badia.

Jornada de Transparència adreçada a les entitats

A més s’ha organitzat la jornada de formació Com afecta la llei de transparència a les entitats?, que tindrà lloc el dimarts 25 d'octubre, a les 19:00 hores al Casal Pere Quart.  La sessió, que comptarà amb la participació de Joaquim Dorda, subdirector General de transparència, dades obertes i qualitat democràtica de la Generalitat, inclourà també la presentació d’una plataforma informàtica dissenyada per l’Escola de Periodisme de la UAB i promoguda pel Govern que dóna suport a les entitats per identificar el seu nivell de transparència.

Aquesta llei no només inclou en el seu àmbit d’aplicació a les administracions sinó també algunes entitats i associacions privades en funció del seu nivell de vinculació amb l’àmbit públic, ja sigui pel tipus d’activitat com per l’origen dels seus ingressos. Elena Hinojo, regidora de Transparència, ha assegurat que aquesta jornada "és un pas més en el camí cap una actuació pública més oberta, amb més participació, i amb el nivell de rendició de comptes que la ciutadania reclama".

Experiències de Voluntariat

El programa, també inclou testimonis en primera persona de la tasca del voluntariat que es fa a Sabadell, com la Taula Rodona d’experiències de Voluntariat, el dia 26 d’octubre, a les 19:00 hores al Casal Pere Quart.

A més, en aquesta primera edició s’han programat dos tallers al Centre Cívic Creu Alta-Cal Balsach; un sobre La Gestió emocional, el dia 20 i un altre sobre Com relacionar-se de forma més eficaç a través de la comunicació, previst per al 27 d’octubre. Ambdós aniran a càrrec de Laura Rubio, psicòloga, neuropsicòloga i formadora. 

Del 18 al 27 d’octubre es podrà visitar al vestíbul de la Biblioteca Vapor Badia l’exposició Es porta a dins, una mostra sensibilitzadora sobre el Voluntariat Social, de la Federació Catalana de Voluntariat Social.