Cap família vulnerable del Vallès Occidental es quedarà sense aigua

Els ajuntaments de la comarca i les empreses subministradores arriben a un acord per evitar talls i crear un fons social | Es presenten les fórmules entre les diferents empreses i els municipis per lluitar contra la pobresa energètica

Signatura del conveni, aquest dimarts
Signatura del conveni, aquest dimarts | CCVOC
Redacció
04 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:27h
El Consell Comarcal del Vallès Occidental i les empreses subministradores d’aigua que operen al Vallès Occidental han presentat les diferents fórmules acordades amb els municipis vallesans per fer front a la pobresa energètica. Aquestes actuacions estan pensades per evitar talls de subministraments a famílies vulnerables i per posar en marxa un fons social que permeti lluitar contra la pobresa energètica.

Aquest fons de solidaritat ajuda a finançar l’aigua a unitats familiars  amb dificultats econòmiques i vol ajudar les famílies a superar la situació de risc en la que es troben. Es tracta del resultat del treball engegat fa mesos des del Consell Comarcal, per encàrrec del Consell d’alcaldes i alcaldesses, que s’ha vehiculat a través de la Taula de pobresa energètica.

Les diferents empreses subministradores han signat acords amb els ajuntaments per tal d’establir els circuits d’actuació en casos de vulnerabilitat energètica i acords per a poder assumir el deute econòmic de les famílies que no poden fer front a la despesa del servei. En cada cas les companyies han consensuat amb els ajuntaments la millor fórmula pel municipi.
 
"A partir d’ara, cap família en situació de vulnerabilitat acreditada per Serveis Socials se li tallarà l’aigua i aquest és un dret que hem aconseguit entre les empreses concessionàries i l’administració", assenyala el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.

Compromís de les empreses subministradores

Pel seu cantó, el director del Grup CASSA, Joan Cristià, ha assegurat que “l’atenció a les persones amb risc d’exclusió social ha format part de l’ADN del Grup CASSA, amb anterioritat de l’aprovació de la Llei 24/15”. En els 4 municipis que gestiona el Grup CASSA al Vallès Occidental (Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i Sant Quirze del Vallès) té constituïts diversos fons socials, amb un import total que ascendeix a 142.500 euros. A més, en coordinació amb els Ajuntaments, han establerts protocols d’actuació en casos de risc d’exclusió social. “Estem satisfets perquè el que fèiem voluntàriament és ara un dret per a les persones”, ha afegit.
 
Per la seva banda, des de SOREA, el seu director general Francesc Mayné, ha afirmat que “hem d’aconseguir entre tots que l’aigua no sigui un factor d’exclusió social a Catalunya” i ha assegurat que la signatura dels acords amb els 8 ajuntaments dels municipis on actuen “és un pas important i transcendent ja que estem parlant d’un servei absolutament bàsic per les persones”. En aquest cas, els anys 2015 i 2016 SOREA ha destinat més de 120.000 euros al fons social, que han beneficiat a 700 famílies de 8 municipis.
 
Des de Mina, Aigües de Terrassa es preveu arribar a més de 1.100 famílies a finals de 2016. En aquest cas ja s’han destinat 175.000 euros als municipis on es té la concessió del servei. El seu director general, Josep Lluís Armenter, ha destacat que “a banda de l’acord amb la ciutat de Terrassa que ja fa més anys que està en marxa, aquest 2016 hem signat convenis amb Viladecavalls, Rellinars, Ullastrell i Matadepera”.
 
La directora de clients d’Aigües de Barcelona, Núria Latorre, ha explicat que “aquesta actuació és una qüestió de compromís ja que estem assegurant que ningú, per motius econòmics, es pugui quedar sense servei d’aigua”. En aquest cas, s’han establert diferents mesures en coordinació amb els ajuntaments en tres eixos: el fons de solidaritat, la tarifa social i solucions individualitzades per a qualsevol família que pugui tenir una dificultat.