La República, de cap a caiguda

El carrer viu una època d’ensopiment comercial arran de diversos tancaments | El darrer ha estat el de Sabadell Rambla

Una cafeteria en lloguer dóna pas a una sèrie de locals tancats
Una cafeteria en lloguer dóna pas a una sèrie de locals tancats | Albert Segura
04 d'octubre del 2016
Actualitzat el 13 d'octubre a les 11:57h
No són bons dies per La República, el carrer sabadellenc que va veure la llum al mes d’abril de l’any passat en substitució de l'anterior nomenclatura, Alfons XIII. La via viu uns dies complicats a nivell comercial, situació que s’ha vist agreujada pel tancament de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de Sabadell Rambla.
 
“Vam ser els primers en arribar al carrer, i sembla que serem els últims en marxar”, se sentia des de darrera del taulell de la xurreria La Floresta aquest diumenge. Els seus propietaris explicaven a una clienta que s’havien instal·lat al 1924 en aquest carrer, però una mica més amunt, davant d’on actualment hi ha l’oficina del BBVA. “Encara serem dels últims al carrer”, deia en to de broma.
 
Però en broma en broma, el carrer ha anat veient com diversos negocis han baixat la persiana de manera definitiva. La compressió del sistema bancari ha fet que de la llarga llista d’entitats que hi havia al carrer, ara en quedin menys de la meitat. De fet, en el primer tram del carrer, entre Rambla i Narcís Giralt, no en queda ni un en el marge esquerra, després del tancament del Barclays, La Caixa i Catalunya Caixa.
 
A la porta de La Caixa hi ha un cartell que deriva els clients a l’oficina que hi ha al Tres Creus. En el cas de la de Catalunya Caixa s’informa als usuaris del procés d’integració a l’estructura del BBVA, oficialitzada el passat 12 de setembre, i que fa innecessari disposar de dues oficines a escassos metres l'una de l'altra.
 
També ha tancat la paradeta la cafeteria Trastevere, mentre que la botiga de moda Paquita ha suportat, per ara, la situació.
 

Antiga oficina de La Caixa, al carrer de La República. Foto: Albert Segura


El tancament dels FGC, estocada?
 
El tancament de Sabadell Rambla ha afectat la salut de la zona, donat que el carrer era un lloc de pas de milers d’usuaris que cada dia utilitzen els FGC per desplaçar-se. Ara, amb l’obertura de Sabadell Plaça Major, Sabadell Rambla ha tancat portes de manera definitiva, derivant tot el flux de vianants al Passeig.
 
“El tancament de l’estació era conegut, però està clar que també afectarà”, explica el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, a NacióSabadell. Tot i que la salut econòmica de la zona està tocada des de molt abans pels efectes de la crisi i que se sabia que el procés d’unificació dels bancs arribaria tard o d’hora, reconeix que el fet que els FGC hagin tancat l’antiga parada s’ha fet notar.
 
També ho han vist els taxistes de la ciutat. L’existència de l’estació justificava i feia necessari que hi hagués una parada de taxis a la porta. Ara deixa de tenir el mateix sentit que abans, i el volum de passatgers recollits en aquest punt també s’ha vist minvat. “Ara, però, ens reubiquen al Passeig de la Plaça Major, entre aquesta setmana o la següent, a tot estirar”, explica el president de Ràdio Taxi Sabadell, Josep Casafont, a NacióSabadell.
 
Caldrà veure com es reestructura tot plegat i si la situació comercial s’ha fet encara més visible pel tancament de les entitats bancàries. Mentrestant, els comerços que mantenen obert el negoci suportaran estoicament gràcies a factors com la proximitat amb la Rambla o La Faràndula, però sobretot per la seva trajectòria inqüestionable.