El Pla d'Acció Social vol fer de Sabadell un laboratori d'innovació social

Té per objectiu desenvolupar noves polítiques per reduir l’impacte de la crisi en els sectors més vulnerables | Pretén disposar de múscul per reduir el nombre de casos atesos l’any 2025

Juli Fernàndez i Gabriel Fernàndez, aquest divendres en roda de premsa
Juli Fernàndez i Gabriel Fernàndez, aquest divendres en roda de premsa | Albert Segura
Albert Segura
30 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:30h
L’Ajuntament de Sabadell inicia la fase de desenvolupament del Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS), un cop el ple hi ha donat llum verd en la sessió d’aquest dijous. L’objectiu és convertir la ciutat en un laboratori d’innovació en l’àmbit social, i que pugui desenvolupar les polítiques necessàries per reduir el nombre de casos atesos en diferents àmbits.
 
Segons dades de l’Ajuntament, hi ha 12.139 expedients oberts de famílies a Sabadell. “Això significa que un 19% de la població de la ciutat ha tingut en algun moment relació directa amb els serveis socials”, ha assenyalat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, en roda de premsa.
 
En aquest sentit, apunta que tot i que la punta de la crisi ja ha passat, moltes famílies s’han quedat encallades en una situació que no els permet avançar. “La possibilitat de cronificació és molt alta”, destaca Fernàndez.
 
Per tot plegat s’ha treballat amb 56 agents socials, 150 professionals de l’Ajuntament i s’han fet 12 reunions de treball per abordar i combatre els factors causants de les desigualtats que duen a situacions d’exclusió. De tot plegat n’han sortit 14 objectius estratègics, 77 d’específics i 24 de millora, que s’aniran desgranant a partir d’ara.
 
Entre els elements clau, es crearà el Consell d’Acció Social, un òrgan nou que requerirà la creació d’un nou reglament i la seva aprovació al ple, i es disposarà d’un quadre d’indicadors bàsics i d’una memòria anual per veure’n l’evolució de tot plegat.
 
Els reptes per al 2025
 
Amb tot plegat es plantegen una sèrie de reptes que es volen assolir l’any 2025, i que passen per reduir l’abandonament i l’absentisme escolar, així com assolir un model de distribució des aliments diversificat i eficaç. També es contempla una sèrie de mecanismes estables per a la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió, que preveu treballar d’entrada amb 28 famílies.
 
Paral·lelament, es vol impulsar un increment del capital social i personal de les persones en risc d’exclusió, i assolir una resposta adequada a les situacions d’exclusió habitacional, així com millorar la qualitat de vida de la persona en dependència i de la seva família.