Set centres educatius de Sabadell prenen part al projecte Escola Nova 21

L'objectiu de la iniciativa és crear una xarxa d'intercanvi de coneixements que aposti per la innovació | Entre les escoles que hi formen part hi ha l'Escola Pia, la Nostra Llar, l'Escola Virolet o la Ribatallada

Redacció
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 21:27h
L'escola Nostra Llar és un dels set centres que s'hi han sumat
L'escola Nostra Llar és un dels set centres que s'hi han sumat | Cedida
Set centres educatius de la ciutat de Sabadell prendran part al projecte Escola Nova 21 que ha impulsat la Diputació de Barcelona i que té per objectiu generar un espai d'aprenentatge col·laboratiu que permeti intercanviar coneixement entre diversos centres apostant per la innovació. En total 481 escoles públiques, concertades i centres d'educació especial s'hi han inscrit. Aquesta iniciativa compta amb un pressupost de 150.000 euros. 

Segons ha explicat el diputat delegat d'Educació i TIC de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet en roda de premsa, es crearan una cinquantena de xarxes, formades per una desena de centres, que treballaran de manera cooperativa. La previsió és que siguin els mateixos ajuntaments els que dinamitzin aquestes xarxes que han d'esdevenir espais d'aprenentatge on les escoles puguin difondre els seus coneixements i descobrir innovacions procedents d'altres centres. 

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha posat l'èmfasi en adaptar el sistema educatiu a les competències que es necessitaran en el futur. "Els nens que han començat aquest curs P-3, quan hagin d'entrar en mercat de treball es trobaran que el 80% de les professions actuals hauran canviat o desaparegut", ha assenyalat.

Prova pilot amb 30 escoles

Aquesta tardor es farà una posada en comú i també un procés "d'autodiagnosi" sobre el marc d'escola avançada per visualitzar els objectius de cada centre. Es dotarà a cada escola de recursos digitals per al canvi i espais de capacitació i reflexió compartida en xarxa, així com indicadors d'avaluació de procediments que permetran actualitzar el seu enfocament educatiu. Al desembre està previst que s'escullin 30 escoles que formaran part de la prova pilot de tres anys i que rebran acompanyament, formació i capacitació intensius per tal de garantir el seu canvi educatiu. Aquesta mostra es farà en base als percentatges de distribució territorial, perfil sòcioeconòmic i titularitat del conjunt.

En aquesta primera fase, la Diputació de Barcelona farà una aportació econòmica d'entre 100.000 i 150.000 euros així com el seus recursos tècnics i personal especialitzat. "Aquestes xarxes han de funcionar per igual a l'Alt Penedès i a l'alt Berguedà, al Moianès o a l'Hospitalet de Llobregat, tots amb realitats socials i d'entorn molt diferents", ha assenyalat el diputat delegat d'Educació i TIC de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet. "La clau de l'èxit és que cada escola ha de donar resposta al seu entorn, i aquesta xarxa i aquesta flexibilitat de model, per a mi, és un dels punts més interessants que cal posar en valor de tot el projecte", ha assegurat.

Set escoles de la ciutat

Les set escoles de Sabadell que formen part d'aquest Pla Escola Nova 21 són l'Escola Pia, el Sant Nicolau, l'Escola Ribatallada, l'Escola Virolet, l'Escola Xalest, l'Institut Arraona i l'Escola Nostra Llar. Precisament la directora d'aquest darrer centre, Laura Blanco, va donar a conèixer la notícia als pares i mares del'escola en una de les reunions d'inici de curs aquest dimecres al vespre. "Fa anys que apostem per metodologies que siguin innovadores", assegura Blanco que veu la iniciativa com una "oportunitat" per saber què estan fent altres centres catalans en aquest àmbit.