BCN Smart Rural, un projecte de la Diputació de Barcelona per reactivar l'economia agrària

Dionis Guiteras, vicepresident de la corporació, presenta als mitjans aquesta iniciativa que promou accions en favor del sector agrícola, forestal i de la ramaderia de pastura

Redacció
27 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:48h
Presentació de projecte BCN Smart Rural
Presentació de projecte BCN Smart Rural

Innovar i posar en valor l'economia que pot generar el món rural, amb especial atenció al sector agrari, silvícola i de pastura. Aquests són els principals objectius del projecte BCN Smart Rural, anunciat pel vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras. També van participar a l'acte Denis Boglio, director del Centre Tecnològic Forestal, i Miquel Rovira, president de l'associació ARCA.

L'àrea del projecte abasta les comarques barcelonines de fora de l'àrea metropolitana, al voltant de tres grans eixos que serien les grans rutes que surten de la capital: l'eix del Llobregat, l'eix de l'A-2 cap a Igualada i l'eix Barcelona-Vic-Ripoll, en un espai també travessat per l'Eix Transversal C-25 i l'autopista AP7-E15.

L'acció es concreta en el Projecte d'Especialització i Competitivtat Territorial (OPECT) emmarcat dins del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-202, promogut per la Unió Europea.  Si aquest PECT presentat s'accepta, les actuacions s'estructuran en quatre grans projectes temàtics en el període 2017-2020: BCN Smart Rural; BoscVerd-Bosc Viu; Agrosilvopastura: activitat productiva d'alt valor ecològic, i Rural actiu: programa de promoció econòmica a través de la posada en valor dels productes agroalimentaris locals i de qualitat.   

Entre els objectius de BCN Smart Rural és posar en valor el sector agroalimentari, fet que per Guiteras això suposa enfortir el sector rural perquè «volem viure als nostres pobles i guanyar-nos-hi la vida». En aquest sentit, Guiteras ha remarcat que dir que el 60% del territori no és viable és un insult si només pot tirar endavant amb subvencions.

El PECT "BCN Smart Rural": Valorització i innovació en la gestió agrosilvopastoral de la demarcació de Barcelona no metropolitana", està liderat per la Diputació de Barcelona, i agrupa al seu entorn altres entitats com el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i l'ARCA, l'associació privada d'iniciatives rurals de Catalunya. A més , hi ha nou socis més que participaran en les actuacions en les seves respectives zones, i que són entitats del sector forestal i de promoció del desenvolupament rural.

El projecte vol combatre la desaparició d'un sector generador d'economia verda, l'agrosilvopastoral,, que a més té com a conseqüència negativa la pèrdua de biodiversitat i de recursos productius de caràcter forestal, energètic i alimentari, culturals, paisatgístics i d'identitat territorial.  D'altra banda, a través de la promoció de l'ús de les noves tecnologies, es vol combatre la desvinculació que es produeix entre l'àmbit urbà i l'àmbit rural "mitjançant l'establiment de relacions simbiòtiques i intel·ligents camp-ciutat".
 

Denis Boglio, Dionís Guiteras i Miquel Rovira. Foto: NacióDigital


- Mes informació des del web de la Diputació de Barcelona.