El sabadellenc Xavier Domènech serà l'arquitecte del nou partit de Colau

La construcció del nou subjecte polític de l'esquerra alternativa pivotarà en el cap de files dels "comuns" al Congrés, definida com "una figura transversal" | "M'hi vull implicar. Puc ajudar a establir alguns ponts", afirma Domènech | ICV i Podem accepten integrar-se en l'organització que aglutinarà tots els actors però volen fer visible el seu bagatge

Ada Colau i Xavier Domènech, en un acte de campanya d'En Comú Podem
Ada Colau i Xavier Domènech, en un acte de campanya d'En Comú Podem | Adrià Costa
16 de setembre del 2016
"Molta gent està pensant en ell". La frase és d'una veu autoritzada de l'esquerra alternativa que coneix tant el capital polític que aglutina Xavier Domènech en el projecte dels "comuns" com l'ADN dels partits que integraran la nova formació que promou Ada Colau. Domènech, cara visible d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, serà l'arquitecte del nou subjecte polític que aquesta tardor començarà a prendre forma. Tindrà protagonisme en la construcció de la confluència i diverses veus també pronostiquen que serà una dels noms propis en l'organigrama de la nova organització, que ha de sumar l'espai que representa Barcelona en Comú, ICV, EUiA, Podem i Equo. 

Per què les mirades es concentren en Domènech? En primer terme, per la centralitat que ha obtingut en els darrers mesos. Des que va deixar l'Ajuntament de Barcelona –on exercia de comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria, fent equip amb Gerardo Pisarello-, l'historiador ha liderat dues victòries electorals en els comicis espanyols a Catalunya. A l'entorn de l'alcaldessa solen recordar la necessitat de construir lideratges alternatius al d'Ada Colau. Domènech n'és un dels més sòlids, per la projecció aconseguida i el consens que genera entre els socis que integren la confluència. "El que va aconseguir l'Ada a Barcelona en Comú, ell ho ha fet ara a l'espai d'En Comú Podem", detalla una font pròxima a l'alcaldessa. 

Un perfil que "no genera anticossos"

Però el portaveu dels "comuns" a les Corts espanyoles també té altres atributs que expliquen el paper central que tindrà tant en les negociacions d'aquesta tardor entre les diferents forces polítiques com en l'estructura que en resulti. Fonts consultades per NacióDigital destaquen que Domènech "no genera anticossos a cap partit". Malgrat la voluntat compartida per tots els actors de bastir una organització amb capacitat per discutir la victòria electoral a l'independentisme, els socis de la confluència volen establir una relació d'igual a igual amb l'espai que encapçala Colau. 

Tant ICV –que ha completat un canvi a la direcció, ara encapçalada per Marta Ribas, David Cid i Ernest Urtasun- com Podem –que ha escollit nou secretari general, Albano Dante Fachin- reclamen fer visible la seva aportació. EUiA, que a finals d'octubre organitzarà la seva assemblea, també vol protegir el seu rol. Qualsevol pacte exigirà concessions. I Domènech no desperta hostilitats com a interlocutor. És un actiu compartit per les diverses forces. "Tothom el veu com un figura transversal i el seu lideratge està acceptat i és reconegut. I ara que estem en una etapa de transició, en què tothom haurà de fer cessions de sobirania, això és rellevant", reflexionen altres fonts coneixedores del projecte. "M'hi vull implicar. Puc ajudar a establir alguns ponts. En la mesura que ja vaig ser escollit candidat d'En Comú Podem, entenc que podria ser una figura de consens en aquest procés", admet el mateix Domènech en conversa amb NacióDigital.

Connectar "diverses realitats"

No va ser casualitat que aquest gener, quan Colau va fer una crida a crear un nou partit amb els seus socis electorals just després de guanyar els comicis del 20-D, qui acompanyés l'alcaldessa fos el portaveu d'En Comú Podem. Domènech ha militat a Procés Constituent, ha participat en la gestació de Barcelona en Comú i té bona relació amb Podem, perquè també ha establert una relació de proximitat amb la cúpula estatal de la formació lila. "És probable que pugui connectar diverses realitats", argumenta l'historiador per radiografiar aquest perfil aglutinador.

Les converses entre les diverses forces polítiques que integraran les noves sigles de l'esquerra alternativa es troben en un estadi inicial. Més enllà del diàleg permanent en l'espai de relació dels "comuns", els partits sí que han fet passos per obrir debats interns. El mateix Domènech detallava aquest dimecres en un article d'opinió a La Vanguardia que la nova organització hauria de prendre cos en el termini de mig any. El procés culminarà en el primer trimestre del 2017 amb una convenció constituent que marcarà el moment fundacional. Fonts coneixedores d'aquest procés puntualitzen que ha de tenir una base ciutadana i que ha de permetre que emergeixin nous lideratges, complementaris als de Colau i el mateix Domènech. "Això ajudarà a expressar la pluralitat de l'espai polític", conclou qui es perfila com a arquitecte del nou partit de l'esquerra alternativa.