Els serveis funeraris no descansen per vacances

Les defuncions a l’estiu es produeixen com en qualsevol època de l’any | Obliguen a mantenir l’atenció al ciutadà a l’agost de la mateixa manera que la resta de mesos

Cementiri de Sabadell
Cementiri de Sabadell | Torra SA
Albert Segura
10 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:37h
Si hi ha una cosa que no entén de vacances és la salut, de manera que si un s’ha de posar malalt s’hi posarà, independentment de l’època de l’any. Passa el mateix amb les defuncions, que es registren al mes d’agost igual que si fos a l’octubre, a l’abril o al desembre, un fet que obliga a mantenir els serveis funeraris actius com durant la resta de l’any.
 
A Sabadell es calcula que al llarg de l’any moren de mitjana entre 1.900 i 2.000 persones, en tots els mesos, ja sigui hivern o estiu. “Els mesos amb un increment d’aquests registres son al setembre, quan fa temps que fa calor i la gent que pateix algun tipus de patologia pot patir un empitjorament de la seva salut, i al gener quan fa temps que fa fred”, explica Xavier Pons, gerent de la funerària sabadellenca Torra SA.
 
És per aquest motiu que el servei no pot descansar en cap època de l’any, fet que fa que els torns de vacances de maig a octubre siguin rotatius per no deixar sense servei l’equipament del tanatori. Si que es registra, però, una davallada de visitants, donat que a l’estiu molts amics i familiars són fora de vacances, una situació que en enllaçar amb la Festa Major i la Diada no es normalitza fins el 12 de setembre.
 
En total, cada més es fan una mitjana de 200 serveis a la funerària local.
 
Servei ampliat
 

Espai lúdic habilitat al tanatori de Sabadell. Foto: Torra SA

Un 35% de les defuncions registrades a Sabadell es donen de nit, i per aquest motiu recentment s’ha obert una oficina a prop de l’Hospital Parc Taulí per atendre els familiars que vulguin fer els tràmits en horari nocturn. “Fins ara els familiars que s’adreçaven de nit al tanatori trobaven el vigilant, que els indicava l’horari d’obertura, però ara poden fer-ho de totes maneres durant la nit, des de les 22.00 hores i fins les 8.00 hores”, explica Pons.
 
A banda, el tanatori ha incorporat una àrea perquè els nens que vinguin amb visitants puguin passar l’estona, amb jocs i una videoconsola. A més, a partir de setembre el crematori situat al cementiri també farà les funcions d’oficina de Torra SA, donant-li així més ús del que té a dia d’avui.