L'OSV apropa la màgia de la música a persones amb discapacitats

Es tracta del projecte Mosaico de Sonidos que es duu a terme a nivell de tot l'estat | Una dotzena de membres de la Simfònica ajuden els participants a familiaritzar-se amb els instruments i ensenyar-los a expressar sensacions

Canòlich Prats amb alguns participants del taller.
Canòlich Prats amb alguns participants del taller. | OSV
Norma Vidal
16 d'agost del 2016
Des del passat mes de febrer la seu de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) del carrer Narcís Giralt acull un cop al mes un assaig diferent a la resta, es tracta d'una sessió que mitja dotzena de músics duen a terme amb 16 persones amb discapacitats. L'objectiu és ajudar-les a expressar sentiments, idees i sensacions a través dels instruments i la música. Tot plegat s'emmarca en el projecte Mosaico de Sonidos que un total de 14 orquestres de tot l'estat estan duent a terme de forma conjunta i que culminarà amb la interpretació de l'obra de José Saramago La Flor Más Grande del Mundo el proper mes de març.

Agafar un instrument, familiaritzar-s'hi, descobrir quins sons pot emetre i sobretot aprendre a expressar estats d'ànim, idees o pensaments amb ell. Tot això i molt més és el que una dotzena de músics de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) han estat treballant des de fa sis mesos amb un grup de persones amb discapacitats procedents de CIPO, Atendis, Andi Down i Xalest. La idea és que poc a poc vagin coneixent els instruments i el concepte de tocar en grup perquè el proper mes de març puguin participar en un concert conjunt amb els músics de la Simfònica. "Es tracta d'un projecte que es duu a terme a nivell de tot l'estat", comenta Canòligh Prats, una de les responsables del desenvolupament d'aquesta iniciativa a l'OSV, que indica que tot i que la idea va sorgir de la Simfònica vallesana, la Associación Espanyola de Orquestras Simfònicas va recollir-la i desenvolupar-la.

Prats afirma que tot i que el nivell de discapacitat que presenten els participants varia molt i que alguns d'ells presenten moltes limitacions motrius, "només posar-los un instrument a sobre o a les mans ja els fa canviar l'expressió de la cara". En aquest sentit recorda el cas d'una persona que els primers dies es va mostrar molt reacia envers l'activitat: "Venia fins hi tot una mica enfadada", comenta Prats que explica que tot va canviar quan va descobrir el violí: "Des d'aleshores sempre li guardem un per a ella perquè sabem que hi té molt bona connexió".
 

Un dels músics de la OSV amb participants del taller. Foto: OSV


Partint de la base que aquestes persones no tenen nocions de música i que l'objectiu no és que aprenguin a tocar els instruments, la responsable del projecte afirma que el que s'ha fet és intentar que siguin capaces d'expressar idees o sensacions. "Per exemple els diem com farien un nen caminant, o la pluja, o una flor, tot plegat és un treball de creació", comenta Prats que també apunta que s'han treballat diverses disciplines com parar, engegar, tocar fort, fluix, ràpid o lent.

La violinista de l'OSV assegura que es tracta d'una experiència "molt enriquidora" per les dues parts, perquè els tretze músics que hi participen estan encantats. "Al principi ens feia respecte perquè mai abans havíem fet re similar", comenta Prats que afegeix que els músics estan aprenent molt d'aquestes persones que tot i presentar certes discapacitats "són immensament capacitades" per moltes altres coses.

El resultat d'aquesta experiència es podrà veure el proper mes de març en un concert que els músics de l'OSV oferiran amb aquest grup i que posarà en escena el conte de José Saramago La Flor Más Grande del Mundo. "És una obra musicalitzada per Emilio Aragón", comenta la responsable del projecte que indica que tot i que les 14 orquestres que participen a Mosaico de Sonidos la interpretaran, cadascuna en farà una versió diferent. "Podem, per dir-ho d'alguna manera, tunejar-la en funció de les nostres necessitats", explica.