Suspès l'ingrés a presó a Manuel Bustos per la peça de Montcada

El TSJC té en compte que és el primer cop que és condemnat per un delicte | També se'n lliuren el seu germà i exregidor a Sabadell, Paco Bustos, i l'exsecretari d'organització del PSC, Daniel Fernández

Manuel Bustos, sortint dels Jutjats de Terrassa
Manuel Bustos, sortint dels Jutjats de Terrassa | Albert Segura
Redacció
29 de juliol del 2016
Actualitzat el 01 d'agost a les 11:38h
El Trinunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat la suspensió de l'ingrés a presó de l'exalclade de Sabadell, Manuel Bustos, el seu germà i exregidor Paco Bustos i l'exsecretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, acusats d'un delicte de tràfic d'influències en el marc del cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d'influències. Els tres acusats van ser condemnats a un any i quatre mesos de presó per presumptament haver beneficiat una exalt càrrec del govern tripartit i amiga de Manuel Bustos perquè aconseguís una plaça a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

Es tracta de la peça número 5 del cas Mercuri en què s'investigaven uns fets que van passar entre abril i maig de 2010 i que es van descobrir perquè Manuel Bustos tenia el seu telèfon punxat. Concretament, l’exalcalde, el seu germà Paco Bustos, expresident de la Federació del PSC al Vallès Occidental Sud, i l'exsecretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, haurien pressionat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, perquè modifiqués la qualificació d'un informe de l'empresa de recursos humans assessora del Tribunal Tècnic (TTE) que havia de decidir la persona més idònia per assumir la direcció de Política Territorial de Montcada i Reixac.

L'objectiu de les pressions era que la proposta final de l'empresa incorporés el nom de Carmina Llumà, candidata recomanada pels acusats, exsecretària general de Política Territorial i Obres Públiques durant l’època del Tripartit, i esposa del director jurídic de l’Ajuntament de Sabadell.

La sala civil i penal del TSJC ha optat per suspendre les penes d'un any i quatre mesos durant els propers 5 anys sempre que no cometin un altre delicte o siguin condemnats per un altre. De la mateixa manera s'acorda ajornar i fraccionar la pena de multa, que s'eleva a la quantitat de 60.000 euros, i que va ser imposada a cadascun dels tres penats en la sentència de 30 de març del 2015.

Per això, es veuran obligats a satisfer els imports en un total de 22 quotes fins a abril de 2018. Als condemnats no se'ls aplicarà la pena de presó si en el termini de 5 anys no delinqueixen, però a més s'estableix una possibilitat de retallar aquest temps i reduir-lo a dos anys si presenten un pla de formació a complir en relació als bons fins que han de guiar les actuacions de l’administració pública i els principis d’accés dels ciutadans als càrrecs i ocupacions públiques. Aquest programa de formació cal que l’aprovi el tribunal i ha de fer-se a un centre de referència (Universitat o Escola d’Administració Pública de Catalunya).

Paral·lelament, es denega la sol·licitud de representació processal de Daniel Fernández que es travi embargament del fons de pensions concertat amb Bankia, sense perjudici que el seu rescat pugui ser intentat per ell directament.