Un brot d'aranyes llop dispara l'alarma al Vallès

Els veïns creuen que provenen d'un solar, que ja s'ha començat a netejar

'Hogna radiata' o aranya llop.
'Hogna radiata' o aranya llop. | Viquipèdia
Redacció
31 de juliol del 2016

'Hogna radiata' o aranya llop. Foto: Viquipèdia
 

Fa tres setmanes que els veïns del barri de Can Roca, al nord de Terrassa, van començar a ser conscients que tanta aranya no era normal. No es tractava de les habituals aranyes petites, sinó d'aranyes peludes de grans dimensions, semblants a les taràntules. Són aranyes llop (Lycosidae) i, tot i no ser gaire perilloses per a les persones, són un maldecap per als veïns de Can Roca.

Des del 7 de juliol alguns ciutadans del barri egarenc han denunciat la situació a l'Ajuntament de Terrassa. També ho ha fet l'Associació de Veïns de Can Roca, que critica que la principal causa de la proliferació d'aquestes aranyes està en l'abandonament d'un solar i en la brutícia que s'hi acumula. Els veïns creuen que les aranyes provenen sobretot d'un solar situat al carrer de Pere Prat. En una desena de comunitats properes s'han detectat diversos brots d'aquests aràcnids, així com d'escarabats.

El solar del qual es creu que provenen les aranyes llop s'ha començat a netejar aquesta setmana, després de tres setmanes molt llargues per als veïns. L'Ajuntament de Terrassa, en ser un solar privat, va iniciar els tràmits per requerir als propietaris la neteja del solar, un requeriment administratiu que s'ha traduït en la neteja d'una part del solar però també en la impaciència i malestar dels veïns. El problema amb les aranyes llop no ha acabat encara: els veïns creuen que arran de la neteja (s'han eliminat arbustos i males herbes) el nombre d'aranyes que surten del solar s'ha multiplicat.

Diversos exemplars d'aranyes llop s'han colat de nit en domicilis durant les darreres setmanes, una experiència que alguns veïns qualifiquen de "psicosi". També se n'han vist pel carrer, a prop del solar del carrer de Pere Prat.

Les aranyes llop de Can Roca pertanyen a l'espècie Hogna radiata de la família Lycosidae i són comunes a la zona mediterrània. Tot i les seves grans dimensions, les seves picades no són perilloses; això sí, poden arribar a ser tan doloroses com la picada d'una abella. Des de l'Ajuntament de Terrassa s'ha assegurat als veïns que no es tracta d'una plaga, però aquests han denunciat que la seva presència ha anat a més darrerament i volen solucions efectives.

Les Hogna radiata mesuren més de dos centímetres, es veuen sobretot a l'estiu i a la tardor i prefereixen terrenys amb poca vegetació. De dia s'amaguen i de nit surten a cercar menjar. Que entrin als domicilis dels veïns de Can Roca a fer-ho, tot i que no són agressives, està portant molts maldecaps.