​El programa de detecció de càncer de còlon arriba a Torre‐romeu i el Poblenou

S’adreça a tots els homes i dones de 50 a 69 anys i ofereix la possibilitat de realitzar una prova per detectar la malatia

Redacció
29 de juliol del 2016
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que s’està portant a terme a Sabadell, ha arribat aquest mes de juliol a la zona de la Serra (Torre‐romeu) i el Poblenou. D’aquesta manera es dóna continuïtat a la campanya iniciada al novembre i que, per etapes, s’està desenvolupant a les diferents zones de Sabadell.

El programa s’adreça a tots els homes i dones de 50 a 69 anys i ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, una prova molt senzilla per detectar un càncer o una lesió precancerosa. Impulsat pel Departament de Salut de la Generalitat, la campanya la coordina a Sabadell la Corporació Sanitària Parc Taulí i compta amb la col∙laboració de les farmàcies, l’atenció primària i el suport de l’Ajuntament.

Amb la iniciativa, les persones d’aquesta franja d’edat d’una determinada zona o barri reben una carta on se’ls explica el funcionament d’aquest test de detecció precoç. En aquest sentit, si el ciutadà es vol realitzar la prova, s’ha d’adreçar a les farmàcies col∙laboradores indicades on se li explicarà el procés i com realitzar el test.

Un cop fet, haurà de tornarla mostra a la mateixa farmàcia. El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys i s’estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. Pot desenvolupar‐se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació. Després de la Serra i el Poblenou, la campanya de prevenció s’estendrà al setembre a Sant Oleguer.