Usuaris de CIPO treballen cuidant la granja de cargols de Can Deu

La feina permet als joves aprendre a tenir cura d'altres éssers vius i desenvolupar la psicomotricitat fina i la coordinació visió-manual | La previsió és que la propera tardor es recullin 1.000 tones d'aquests animals

Usuaris de CIPO treballant a la granja de cargols
Usuaris de CIPO treballant a la granja de cargols | Juanma Peláez
Norma Vidal
25 d'agost del 2016
Cuidar una granja de cargols no és fàcil. Requereix implicació, constància, coneixements sobre la morfologia i la forma d'alimentació d'aquests animals i sobretot estar disposat a tenir-ne molta cura. Tot això i molt més és el que des de fa un parell de mesos fan diversos usuaris de CIPO a la Masia de Can Deu. Treballen a l'aire lliure en un espai de 1.500 metres quadrats on hi viuen 800.000 cargols que està previst que generin una producció de 1.000 quilos. Un projecte engrescador i que permet a aquests aprenents de cuidadors sortir de la seva rutina, adquirir nous aprenentatges, treballar la psicomotricitat fina o potenciar la coordinació visió-manual, entre molts altres beneficis.

“Estic molt feliç i content, m'encanta venir a la granja, recollir els cargols que s'escapen, donar-los de menjar i vigilar que estiguin bé”. Així d'entusiasmat es mostra el Genís, un jove usuari de CIPO de 24 anys que forma part d'un dels grups que cada setmana es desplacen a la Masia de Can Deu per tenir cura d'aquesta particular granja. “És la primera vegada que ho faig però se'm dóna molt bé i és més divertit que fer les peces a CIPO perquè estem cuidant un animal”, comenta.
 

Un dels cargols de la granja. Foto: Juanma Peláez


En aquest mateix sentit s'expressa la Mari Ángeles, que diumenge passat va celebrar el seu 41 aniversari. “Nosaltres som un grup que venim caminant des de CIPO i ens encarreguem de mirar que els cargols estiguin dintre el seu espai, que tot estigui net i els donem de menjar un pinso especial que porta farina i que sembla que sigui sucre glacé com el dels pastissos”, assegura emocionada aquesta usuària que és una amant de la cuina i la reposteria.

I és que tot i que alguns dels usuaris de l'entitat ja estaven familiaritzats amb aquest projecte perquè s'havia dut a terme la cria d'alguns cargols “a petita escala” a CIPO, aquest és el primer cop que fan front a una feina d'aquestes característiques. “Implica tenir cura d'una vida i això els motiva moltíssim”, assegura Albert de la Cerda, educador de CIPO, que comenta que en el darrer any des de l'entitat s'ha estat treballant aquesta temàtica amb vídeos sobre els cargols, fitxes i diverses activitats. “Estan responent molt bé a aquesta feina sobretot perquè es tracta d'una tasca accessible des del principi fins el final”, afirma.

Així mateix destaca que implica treballar a l'aire lliure, fer exercici físic, desenvolupar la psicomotricitat fina o potenciar la coordinació visió-manual. Per aquesta feina s'han creat dos grups de 12 persones que es desplacen tres cops per setmana a la Masia de Can Deu acompanyats de tres educadors del centre ocupacional. 
 

Usuaris de CIPO cuidant cargols a Can Deu. Foto: Juanma Peláez


Producció de qualitat

L'Asociación Nacional de Cria i Engorde del Caracol s'encarrega de supervisar la feina duen a terme els usuaris de CIPO perquè la producció pugui tenir uns estàndards de qualitat molt elevats. La previsió és que la propera tardor es recullin 1.000 tones que tindran la venta assegurada, ja que s'ha arribat a un acord perquè les comercialitzi l'empresa catalana Cal Gep.

Aquesta iniciativa és el resultat de l'acord al qual han arribat la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària de l'espai, i l'entitat CIPO, dedicada a l'atenció i suport amb persones amb discapacitat intel·lectual.

Per posar en marxa aquesta granja CIPO ha invertit 25.000 euros. La previsió és que en els propers dos anys es pugui recuperar aquest capital i que a partir del tercer exercici la granja pugui començar a donar beneficis.