Joan Sempere: «En una colla castellera tothom pot trobar el seu lloc»

El cap de colla dels Castellers de Sabadell assegura que aquesta segona meitat de temporada ha de servir per consolidar els castells de 8 | Després d'haver de fer front a sis baixes en peces claus del tronc els Saballuts han aconseguit renovar aquestes posicions per assolir noves fites

Norma Vidal
19 d'agost del 2016
Actualitzat a les 11:38h
Joan Sempere, cap de colla dels Saballuts.
Joan Sempere, cap de colla dels Saballuts. | Saballuts
Després de les merescudes vacances d'estiu, els Castellers de Sabadell tornen a la feina aquest divendres amb nous assajos i nous reptes. Després d'un any complicat en què la colla ha hagut de fer front a baixes importants en el tronc, el col·lectiu encara ara una segona meitat de temporada que té per objectiu consolidar els castells de la gamma alta de 8 i portar a plaça el pilar de 6. La primera gran cita del calendari Saballut serà el proper 4 de setembre en la Diada Castellera de Festa Major. Tot plegat ho explica a NacióSabadell el cap de colla, Joan Sempere. 

- Quin balanç en fa de la temporada?

Hem assolit les principals fites que vam marcar-nos. Vam començar baixos i en principi això no feia pensar que aconseguiríem el que hem aconseguit. Ara disposem d'un tronc fiable i estem treballant amb el 3 de 9 perquè ens hauria agradat molt descarregar-lo. A banda, el pilar de sis està començant a agafar bona forma.

- Quins objectius es plantegen per la segona meitat de temporada?

Més que repetir el 3 de 9 o endinsar-nos en els castells de 9, el que volem primer és consolidar del tot els castells de 8, sobretot els de gamma alta com el 2 de 8, el 5 de 8 i també poder portar a plaça el pilar de 6. Per ara el 2 de 8 ja l'hem carregat i el 7 de 8 el tenim consolidat. Ens falta però, el 5 de 8. Si aquesta segona part de la temporada ens hem sortim estarem molt satisfets.

- Com està la colla a nivell social?

La colla ha anat creixent. Ha sortit gent però també n'ha entrat de nova. Hi ha de tot, joves i no tan joves. Cal destacar que no només són ciutadans de Sabadell, també s'han sumat a la colla veïns d'altres municipis com Barberà del Vallès, Cerdanyola, Ripollet o Sant Quirze del Vallès. Nosaltres sempre tenim la porta oberta per tothom. El cas de Barberà és ben particular. Des d'aquest ajuntament s'impulsa que els Saballuts siguin la colla del municipi, ja que no en tenen i cada cop hi tenim més vincle.

- I quin ha de ser el compromís per ser Saballut?

És molt personal. El més important és que cadascú sigui conscient de quina dedicació vol o pot tenir. En funció d'això i de les característiques de cada persona ocuparà un lloc o un altre en el castell. El que no podem fer és tenir 10 persones preparades per una mateixa posició. Si ets una peça clau del tronc hauràs de venir a tots els assajos i actuacions i seria una falta de respecte envers la resta que no ho fessis, però hi ha d'altres posicions que no requereixen tanta implicació. En un castell hi ha moltes places per ocupar i al final tothom acaba trobant el seu lloc. En el cas dels Sabaluts hi ha un tret característic que és la camisa. No la regalem ni la venem, si la vols te l'has de guanyar i per aconseguir-la demanem que vinguis a un mínim de 15 assajos al llarg de la temporada. Un cop assolida aquesta xifra ja se't considera un Saballut de ple dret i pots vestir la camisa, mentrestant no, hauràs d'anar a les actuacions amb una samarreta de la colla o la que vulguis.

- Ara fa dos anys que és cap de colla. Quin ha estat el repte més gran a què s'ha hagut d'enfrontar?

Les dificultats en el tronc. En el darrer any hem perdut sis castellers de tronc que ocupaven posicions molt compromeses i que per motius personals han marxat. Em vaig trobar amb un tronc una mica exhaust, però totes les colles passen per aquestes fases i m'ha tocat a mi liderar aquest procés de renovació. Són places que requereixen d'una implicació enorme, tres assajos per setmana i després l'actuació del cap de setmana. Amb molta feina hem aconseguit trobar recanvis i disposar d'un tronc rejovenit i que esperem que duri anys.

- Seguirà al capdavant de la colla l'any vinent?

He de veure primer com va la segona meitat de la temporada. En funció d'això decidiré si torno a optar al càrrec.

- La primera gran actuació en tornar de vacances serà la Festa Major. Què hi veurem?

Aquesta sempre és una diada de màxims, tot i que és cert que com és una actuació que tenim només dues setmanes després de tornar de vacances, no solem poder mostrar molt més del que hem fet durant la primera part de la temporada. Potser intentem descarregar el 3 de 9 que va quedar carregat a Barberà o recuperar el 5 de 8 que encara no l'hem portat a plaça. També estem acabant d'ajustar el 2 de 8 i la idea és poder polir els petits errors que vam tenir a principi de temporada.

- I després arribarà el concurs de castells de Tarragona.

Sí. En aquesta cita si que probablement podrem mostrar coses noves. La idea és recuperar el 4 de 9 i intentar el 3 de 8 amb agulla depenent de com avancin els assajos.

- Fa unes setmanes vam poder veure els Saballuts aixecant castells a Dublín...

Sí, va ser una sortida social important per la colla perquè va permetre establir dinàmiques i sinergies molt bones entre la gent. Es va fer coincidint amb la celebració dels 100 anys de la independència d'Irlanda aquest 2016. Vam aixecar castells de 8 fora de Catalunya. Ha estat possible gràcies a la implicació de l'ambaixador d'Espanya a Dublín que és de Sabadell i també perquè la idea va engrescar molt l'alcaldessa d'aquesta ciutat i el govern local va oferir-se a finançar una part important del viatge i l'allotjament.