COMARCA

El Consell Comarcal aprova un Codi Ètic i de Bon Govern

Pretén tancar una etapa en què s'ha malmès el bon nom de la institució | Estableix qüestions com per exemple quan ha de dimitir un càrrec imputat

per Redacció , 27 de juliol de 2016 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat un nou Codi Ètic i de Bon Govern pioner i que inclou mesures que no contemplen altres documents, co les recomanacions per a acumulació de càrrecs, com actuar davant la imputació d’un càrrec públic o de confiança o la Creació d’un Comitè Ètic. Aquest Codi Ètic és fruit del treball de la Comissió de la Transparència que es va crear fa uns mesos i que ha estat formada per tots els grups comarcals amb representació al Consell i presidida per un dels grups de l’oposició, les CUP-CAV.

Aquest matí, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, i el president de la Comissió de la Transparència del Consell Comarcal i alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna, han presentat el document, que es va aprovar dijous al Ple del Consell per unanimitat.


Giménez, ha explicat que "aquest és un document de la institució i per la institució"i ha destacat l'alçada de mires que s'ha fet per tenir aquest document tan potent. En aquest sentit ha indicat que és un "bon instrument" pel Consell Comarcal i ha apuntat que confia que aquest text sigui un referent i una proposta pels ajuntaments de la comarca.

Giménez s'ha referit a altres codis ètics aprovats, com el de Barcelona, hi ha destacat el fet que el del Consell Comarcal hagi estat capaç de concretar temes tan rellevants com el de les imputacions. "Aquí hi ha hagut un avanç important: hem arribar a l’acord que la renuncia es faci quan hi ha obertura d’un judici oral. Ens agradaria que aquesta fórmula fos la que adoptessin els ajuntaments".


Per la seva banda, el president de la Comissió de la Transparència, Josep Maria Osuna, ha remarcat que el Codi es va aprovar al ple per unanimitat. "És una fortalesa molt gran i esperem que es pugui mantenir i tots els grups comarcals ens el fem nostre i batallem perquè es pugui complir”, ha assegurat.

El president de la Comissió de la Transparència també ha dit que la raó de la voluntat de tenir un Codi Ètic és perquè durant els darrers anys en aquest Consell Comarcal hi ha hagut certs comportaments que han posat en dubte i han malmès la institució". Amb la Comissió de la Transparència i amb el Codi Ètic volem deixar enrere aquesta etapa i qualsevol comportament poc ètic", ha insistit.

Detalls del Codi Ètic

La Comissió de la Transparència ha treballat per recollir en el Codi els principis, les regles i els models de conducta a seguir per les persones que ocupen càrrecs electes i de lliure designació i per a tot el personal. La seva finalitat és garantir una gestió política propera i compromesa amb la ciutadania i els municipis del Vallès Occidental i oferir mecanismes eficaços, democràtics i transparents en la gestió dels recursos públics comarcals.

La part dels principis ètics i de conducta del Codi aborda, ja amb més detall, els diversos àmbits d’actuació, com són, per exemple, l’adopció de compromisos de respecte, consens i inclusió en el govern del Consell Comarcal. En aquesta part del Codi, també s’entra en la relació entre els grups comarcals i la bona administració del Consell Comarcal, on s’enumeren els principals compromisos de conducta entre el Consell i la ciutadania, així com en els mecanismes interns de gestió administrativa i laboral.

Sobre les retribucions econòmiques dels càrrecs electes i les declaracions de béns i activitats, es pren el compromís de la publicació de les retribucions íntegres i fins a dos anys posteriors al cessament del càrrec, de la renúncia de dietes en determinats casos, de la limitació de possibles regals o presents i de la regulació dels viatges per raó del càrrec. En cas que un càrrec electe sigui membre d’una altra administració amb un règim salarial de dedicació completa, renunciarà al cobrament de dietes per assistència als òrgans del Consell Comarcal dels quals sigui membre.

Pel que fa al règim d’incompatibilitats, s’ha arribat al consens d’evitar conflictes d’interessos, d’abstenir-se d’activitats privades incompatibles amb el desenvolupament de càrrecs públics o de renúncia en cas de judici oral en casos de males praxis en la funció pública o contra la cultura democràtica i de convivència. Es recomana evitar una acumulació innecessària de responsabilitats i romandre un màxim de dos mandats al càrrec.

En el Codi Ètic també es concreta la possibilitat de designar una Comissió d’Ètica que hauria d’estar formada per tres experts externs al Consell Comarcal per tal d’avaluar i fer un seguiment del Codi Ètic. Aquesta Comissió Ètica també hauria d’assessorar el Consell Comarcal en matèria de transparència i accés a la informació pública i emetre informes en casos d’infraccions del Codi Ètic o en tot aquells casos relacionats que requereixin de l’opinió d’experts.

L’elaboració d’aquest Codi Ètic i de Bon Govern s’inspira, bàsicament, en les directrius marcades per l’aprovació de la Llei 19/2014 de 29 de desembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

 

 

Participació