Lanauva: un petit centre empresarial gens convencional al mig de Sabadell

La iniciativa parteix de quatre empreses que s’han agrupat en un antiga casa | Amb un hort, llar de foc i taula de ping-pong, aposten per un model que va més enllà de l’activitat econòmica de cada una de les firmes que el componen

L'estufa de llenya dóna escalf
L'estufa de llenya dóna escalf | Albert Segura
Redacció
07 d'agost del 2016
Què passa si uneixes quatre projectes d’èxit? Que en tens un de nou i amb una projecció més àmplia. Això és el que han fet quatre empreses sabadellenques al bell mig de la ciutat, donant pas a la iniciativa Lanauva, instal·lada en un antic despatx d’enginyers. Amb un hort, un jardí generós, llar de foc i una taula de ping-pong que fa les funcions de taula de reunions, l’aposta de les empreses que en formen part va més enllà de la seva pròpia activitat, i opten per un model orientat al foment d’activitats paral·leles.
 
La idea va sorgir de quatre empreses que formaven part del viver de Fira Sabadell, concretament Dau Apps (creadors d’aplicacions), el despatx Vallribera Arquitectes, Artinpocket (promotors d’art) i la redactora creativa Tona Codina. “Els quatre coincidíem que volíem un espai on créixer, perquè crèiem que teníem potencial per treballar amb altres empreses o amb treballadors autònoms externs, que convidem a venir aquí, i molts s’acaben incorporant com a fitxatges”, explica Roger Serra, membre de Dau Apps, assegut en una cadira a la taula de ping-pong.

Roger Serra, al seu lloc de treball. Foto: Albert Segura


Serra assegura que l’entorn era clau en la seva idea de projecte compartit, un espai on cada empresa tenia la seva pròpia àrea de treball però que permetia que es pogués treballar colze a colze si sorgia un projecte comú. La llar de foc al centre de l’estància compartida és un símbol de l’escalf que busquen, renunciant al gas i apostant per la llenya: “El primer que arriba ha d’aguantar una estona amb l’abric i encendre l’estufa”, explica Serra, un exemple de l’esperit de col·laboració sobre el qual s’aixeca el projecte.

Projecte transversal
 
El nom de Lanauva no és gratuït. “Fa referència a una pel·lícula de Federico Fellini, E la nave va, on un grup d’artistes fan i desfan entre peripècies, però on el seu buc avança”, explica. De fet, la inauguració de l’espai, que va comptar amb paella i festa amb els convidats més propers, va comptar amb l’espetec d’una ampolla de cava contra una de les parets interiors del jardí, com si es tractés d’un vaixell.
 
Aquesta paella és un tastet de l’esperit que té el projecte. “Al principi en fèiem entre nosaltres i alguns amics, però després ho vam obrir a clients, i això ha fet que hagin sortit projectes nous amb alguna de les quatre empreses que formem Lanauva, també amb la participació de més d’una de nosaltres”, explica.

L'hort i el jardí de Lanauva. Foto: Albert Segura

 
A banda de la seva activitat professional, la iniciativa també organitza un dijous al mes les sessions TES Talk, una trobada on un expert en la seva matèria parla d’un tema en concret, sense necessitat d’aprofundir massa i amb l’esperit de fer participar als assistents. Com exemple, hi ha la sessió d’escriptura creativa partint d’un titular, o el passeig pel jardí de la mà d’un biòleg amb la finalitat de conèixer la flora que habita en el jardí del col·lectiu, espai on, a més, hi ha un hort que cuida un antic professor d’anglès: “Ell ve a l’hort, però a més parla amb nosaltres, i així tots practiquem anglès”, explica Serra.
 
La iniciativa vol obrir-se a la ciutat amb cada cop més propostes que no estiguin vinculades per força amb la seva activitat professional, aprofitant la posició que els dóna trobar-se en un punt tant cèntric i amb un jardí capaç d’acollir activitats que van des d’un concert de petit format fins una bona costellada.
 

Interior de Lanauva. Foto: Albert Segura