​El sanatori antituberculós de Torrebonica compleix 105 anys

La finca va ser un centre sanitari per a malalts sense recursos econòmics

Can  Viver de Torrebonica
Can Viver de Torrebonica | Viquipèdia
Redacció
11 d'agost del 2016
Actualitzat a la 13:55h
El dia 28 de gener d’ara fa 105 anys va tenir lloc la inauguració del sanatori per a tuberculosos a la finca de Can Viver de Torrebonica, un edifici singular situat entre Sabadell i Terrassa, que encara avui es conserva. El sanatori fa força anys que no està en funcionament i el proper ús que es vol donar a la finca és un consorci sanitari universitari que impulsi la docència en el camp de la salut.

El projecte del sanatori va ser impulsat pel Patronat de Catalunya per la Lluita contra la Tuberculosi i estava destinat als malalts amb pocs recursos econòmics. La malaltia contagiosa era una de les més esteses a l’època. Va causar la mort d’entre la setena i la cinquena part de la població mundial, segons el diari La Comarca del Vallés en l'edició del dia 28 de gener de 1911, el mateix dia de la inauguració.

La finca de Can Viver de Torrebonica havia estat anteriorment una casa de pagès fins que al 1909 el Patronat va adquirir la propietat que, com va dir el president de l’entitat, Emilio Vidal i Ribas en l’acte d’inauguració del sanatori, es tractava d’un edifici elogiable per les seves condicions d’higiene, orientació i ventilació.

Aquest mateix dia, 300 malalts de tuberculosi ja havien sol·licitat el seu ingrés al sanatori i al cap d’un any el nombre d’adscrits s’enfilava als 1.539. D’aquests, 41 malalts van ingressar al sanatori i, en aquest primer any, tretze individus van rebre l’alta.