Sentmenat inicia els treballs de control i protecció dels gats salvatges

Colònia de gats a Sentmenat
Colònia de gats a Sentmenat | Ajuntament de Sentmenat
Redacció
20 de juliol del 2016
La Regidoria de Salut de l'Ajuntament de Sentmenat ha posat en marxa el servei de protecció i control destinat a les 15 colònies de gats salvatges detectades al municipi, amb l'assistència tècnica de l'entitat Club Agility Terrassenc i el control sanitari del Centre Veterinari de Sentmenat.

Aquest servei, que abans es gestionava per l'entitat local Gats de Sentmenat i que seguirà col·laborant amb aquest nou servei, inclou l'alimentació del conjunt de membres de la comunitat de gats, el control sanitari per part del veterinari del municipi i l'habilitació d'un mòdul per a la seva estada en el període de recuperació de castració, esterilització o pel tractament d'alguna de les malalties pròpies dels felins. La campanya respon a l'objectiu de l'Ajuntament de mantenir controlats i amb les degudes condicions sanitàries aquests grups de gats salvatges en llibertat i en harmonia amb la població.

A més, està previst organitzar xerrades i sessions de sensibilització, així com la creació de grups de voluntariat perquè s'encarreguin de la seva alimentació, al qual se'ls facilitarà una acreditació que els possibilita per aquesta tasca, ja que s'ha de recordar que segons Ordenança, està prohibit donar menjar als animals a la via pública.

Les colònies de gats als municipis

La presència de gats al carrer és habitual en tots els municipis. La majoria són gats domèstics abandonats o de descendència salvatge. Són animals en un estat sanitari i nutricional deficient i que es reprodueixen amb facilitat.

És per aquest motiu que des de les administracions s'aplica un model de colònies controlades de gats que permet gaudir de la presència d'aquests animals a la vila, al mateix temps que disminueixen els problemes de superpoblació i es garanteix una adequada integració a la realitat urbana. Per aquest motiu, l'Ajuntament aplica la captura, esterilització i retorn sobre les colònies de gats naturals, grups de gats ja existents que conviuen en un espai. Un cop capturats, se'ls sotmet a una revisió veterinària per descartar que no pateixin cap malaltia contagiosa, se'ls esterilitza, per evitar sobretot la superpoblació i la propagació de plagues de paràsits i de malalties víriques a la població de gats domèstics, se'ls fa una petita marca a l'orella per identificar-los i se'ls retorna a l'espai on van ser capturats.

En relació a això, cal recordar també que és important la conscienciació dels propietaris de gats domèstics que surten al carrer, per tal que l'esterilitzin, l'identifiquin amb un xip i una xapa, l'inscriguin al cens municipal (servei gratuït) i no l'abandonin mai (un gat de casa no sobreviu en una colònia de carrer).