AVAN: les malalties neurològiques no fan vacances

L’Associació Vallès Amics de la Neurologia manté l’agenda d’activitats durant l’estiu per atendre els seus usuaris

Activitats d'estiu a AVAN
Activitats d'estiu a AVAN | Juanma Peláez
15 d'agost del 2016
L'Associació Vallès Amics de la Neurologia  (AVAN) no fa vacances, i durant l’estiu segueixen prestant els seus serveis als gairebé 900 usuaris que pateixen algun tipus de malaltia neurològica. La majoria, però, marxen amb la família, però sempre hi ha activitats programades per aquells que es queden a la ciutat.
 
“AVAN mai tanca, i a l’agost concentrem les famílies que necessiten el servei a les instal·lacions de Sabadell”, assenyala Lídia Gil, gerent d’AVAN. D’aquesta manera, els usuaris de Sant Cugat, Rubí i Terrassa els deriven a la capital vallesana, on l’associació disposa de les instal·lacions més grans.
 
A diferència dels altres tres, l’edifici és propietat de l’associació, de manera que pot obrir to l’agost sense dependre que l’equipament on es troba ho faci. Així, s’organitzen activitats depenent de la demanda originada, i tot i que l’activitat pateix una davallada se segueixen programant activitats en el centre de dia, així com el servei de transport i de dinar.
 
L’any passat es va prestar el servei a una cinquantena de persones, unificant els grups depenent de la patologia i el grau de demència. “Es dissenyen les activitats en funció de les persones que es queden, amb una atenció molt individualitzada tot i que estiguin en grup, amb un calendari establert”, apunta Gil. Les activitats es duen a terme entre setmana, de 9.00 a 18.00 hores
 
Un paper social important
 
Els usuaris troben en aquest espai persones que es troben en les mateixes circumstàncies que ells, i a la vegada suposa un descans també per als familiars, donat que la pressió que tenen durant l’any és molt elevada. “Donem un respir, perquè tenim pares de joves que si el nen no marca una setmana amb nosaltres ells no tenen descans, són malalties molt dures, amb trastorns de conducta, i que desgasten”, afegeix Gil.
 
D’aquesta manera, a més, els usuaris tenen temps per passar amb persones que es troben en la mateixa situació que ells, amb qui poden compartir el seu dia a dia.




Lídia Gil (Sabadell, 1973) ha estat recentment nomenada nova gerent de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), amb la mirada posada en la millora del servei que es presta als usuaris i les seves famílies, així com en la reiteració de la reivindicació perquè el servei sigui concertat, atenent el caràcter públic del servei que ofereixen. Formada en Relacions Públiques, Protocol i Relacions Institucionals, fa 12 anys que està vinculada a AVAN.
 
En aquest temps, hi ha desenvolupat diferents accions, entre les quals hi destaca la captació de recursos a entitats públiques, empreses privades, fundacions i bancs, entre d’altres. Amb la nova responsabilitat, però, no deixarà enrere aquestes funcions de captació.
 
Amb dades de 2015, AVAN ha atès 893 persones amb la feina de 49 tècnics i 352 voluntaris. Això és gràcies a l’aportació de 1.100 socis de l’entitat i les 19 empreses amigues, sumades  les 65 organitzacions que aporten diners.
 
L’associació treballa a dia d’avui per elaborar un nou organigrama amb un empoderament tècnic per poder créixer i tenir més impacte social i més divulgació de la seva acció, així com treballar en la prevenció i la innovació, com ara el recentment estrenat programa de rehabilitació virtual. “Estem també treballant en recerca en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el Consorci Sanitari de Terrassa, amb un programa procedent de La Marató de TV3, així com amb la Fundació pasqual Maragall i La Caixa”, explica Gil.

Petició al departament de Salut
 
Un dels cavalls de batalla, però, és la persecució per obtenir el concert econòmic. “Funcionem amb un sistema de copagament, però hi ha una necessitat i l’àmbit públic ho hauria de cobrir”, assegura. En aquest sentit, destaca que al Vallès no hi ha places concertades per cobrir aquesta demanda, i que quan estaven treballant per assolir-les va esclatar la crisi, torpedinant tot projecte al respecte.
 
Actualment disposen de 68.000 euros destinats a ajudes per a 117 famílies, aplicant des del centre els mateixos criteris que duen a terme els Serveis Socials per assignar ajuts. Amb tot, Gil ja ha traslladat al conseller de Salut, Toni Comín, la petició per celebrar una reunió per tractar els problemes i necessitats que registra el centre, i d’entrada ja l’han convidat a la celebració anual d’AVAN, que se celebrarà el proper 7 d’octubre.