Sabadell crea una Comissió de treball de recursos residencials per a la gent gran

L'objectiu és treballar per resoldre el dèficit a la ciutat de places de residència amb suport públic

Redacció
15 de juliol del 2016
L’Ajuntament de Sabadell, la Generalitat i la Plataforma d’Entitats per a la defensa de la residència pública sector Sud de Sabadell han creat una Comissió de treball de recursos residencials per a la gent gran de Sabadell, que treballarà per a la resolució de la mancança que pateix la ciutat de places de residència amb suport públic.

La seva creació és una iniciativa del Govern de la ciutat i la conformen representants de l’Ajuntament, a través de la Regidoria d’Acció Social, de la Generalitat i dels grups municipals, així com també de la Plataforma d'Entitats per a la defensa de la residència pública sector Sud de Sabadell. Els seus objectius són fer un diagnòstic compartit sobre la situació de les places residencials de gent gran a la ciutat, abordar la situació del projecte de residència del Sud i treballar, en definitiva, per a la resolució progressiva del dèficit que pateix Sabadell pel que fa a les places residencials que compten amb suport públic.

Durant la trobada de dimarts es va analitzar la situació global dels recursos residencials a la ciutat i es van intercanviar impressions sobre les necessitats, compromisos de treball i projectes de futur. A la reunió es va acordar noves trobades els propers mesos, durant les quals es buscaran fórmules per fer efectiva la pròrroga de la cessió dels terrenys que l’Ajuntament va cedir a la Generalitat l’any 2011 per a la residència del sud i que caduca el proper mes de novembre. Així mateix, es revisarà tècnicament el projecte de residència elaborat l’any 2008, per comprovar la seva vigència i adaptar-lo a les necessitats actuals.

També el propers mesos, en el marc de la Comissió, Ajuntament i Generalitat estudiaran conjuntament la situació actual de dèficit i la necessitat futura de places residencials i altres recursos comunitaris i es cercaran acords per donar la millor resposta possible a les situacions de fragilitat i dependència. Alhora s’acabarà de definir el funcionament de la pròpia Comissió, adaptant la proposta inicial a les aportacions recollides dimarts.

Situació de les places residencials

Sabadell disposa actualment de 1.074 places de residència per a gent gran, el que implica una ràtio per cada 1.000 habitants inferior a la mitjana catalana. D’aquestes places, un 39% compten amb una part de finançament públic, un percentatge també molt menor a la mitjana de Catalunya, situada en el 56%. Un dels indicadors, però, més significatius és la inexistència a Sabadell de places de titularitat pública, és a dir finançades només amb recursos públics. Un fet que comporta tant una important mancança a la nostra ciutat com també un significatiu greuge respecte altres indrets del territori.

En aquest marc, i tenint clar que la competència en matèria de places residencials correspon a la Generalitat de Catalunya, el Govern de Sabadell està treballant i fomentant el treball conjunt i coordinat entre administracions, formacions polítiques i ciutadania per revertir aquesta situació, donant d’aquesta manera resposta a les necessitats i demandes del conjunt de ciutadans i ciutadanes.