Sabadell detecta 53 habitatges buits susceptibles de rebre sancions

El consistori podria començar a aplicar multes a partir del proper mes de setembre | Es tracta d'immobles propietat d'entitats bancàries Catalunya Banc, BBVA, Bankia, Caja Galicia, CaixaBank o la Sareb, entre d'altres

Glòria Rubio, tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat i regidora d'Habitatge
Glòria Rubio, tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat i regidora d'Habitatge | María Belmez
Norma Vidal
06 de juliol del 2016
Actualitzat a la 13:48h
L'equip de govern de l'Ajuntament de Sabadell ha detectat els primers 53 habitatges buits a la ciutat que podrien suposar multes per entitats bancàries a partir del proper mes de setembre. Segons ha informat la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat i regidora d'Habitatge, Glòria Rubio, d'acord amb l'Ordenança que es va aprovar el mes de març de 2015, s'ha dut a terme un laboriós procés per identificar aquests pisos i informar els grans tenidors que si no els mobilitzen se'ls sancionarà amb multes coercitives de 3.000, 6.000 o 9.000 euros. Aquestes vivendes pertanyen a entitats com BBVA, CaixaBank, Bankia, Catalunya Bank, Caja Galicia o la Sareb, entre d'altres. 

Rubio ha explicat que en una primera fase d'aquest procés l'equip de govern ha concentrat els seus esforços en quatre barris de la ciutat que presenten més problemes de convivència i habitatge. Es tracta de La Creu de Barberà, Les Termes, Espronceda i Can Puiggener. "Vam partir del cens de la Generalitat que indicava que a Sabadell hi havia 1.400 habitatges que podien estar buits des de fa més de dos anys i van centrar-nos en els 174 que es derivaven de la Llei de barris i que es trobaven en aquestes zones", ha apuntat Rubio. 

En aquesta línia ha explicat que després de diverses comprovacions administratives es va determinar que hi havia un centenar de pisos que podien complir els requisits de la nova Ordenança i es van dur a terme inspeccions del servei d'habitatge i de la Policia Local. "Finalment hem resolt que hi ha 53 on realment no hi viu ningú i que pertanyen a grans tenidors", comenta la regidora que assegura que s'han enviat vuit cartes a diverses entitats bancàries per comunicar-los que en les properes dues setmanes es procedirà a fer la darrera inspecció. Després se'ls aplicarà una taxa de 455 euros i podran presentar al·legacions per demostrar que si que tenen aquests pisos mobilitzats. D'acord amb tot aquest procediment, Rubio ha indicat que les primeres sancions podrien començar-se a posar el proper mes de setembre i que ascendiran a 3.000, 6.000 i 9.000 euros depenent del cas. 

"Hem trigat més del que creiem en fer tot aquest procés perquè volíem que tingués èxit", ha comentat la tinenta d'alcalde que ha recordat que la voluntat de l'equip de govern no és sancionar, sinó que aquests pisos es mobilitzin. "L'ideal seria que tots es destinessin a lloguer social", ha comentat. Així mateix ha afirmat que l'equip de govern oferirà a les entitats bancàries mecanismes per posar aquests pisos en moviment però ha advertit que caldrà veure si hi tenen interès. 

Rubio també ha explicat que tot i que l'Ordenança s'ha marcat un Pla d'actuació prioritari que afecta aquestes zones de Sabadell, l'objectiu és que de cara l'any vinent es dugui a terme el mateix procés en altres àrees de la ciutat.