​Sabadell acollirà el I Congrés Català de Pobresa Energètica

Tindrà lloc el 3 i 4 de novembre i la inscripció ja està oberta | El 10,9% de les llars catalanes declaren que no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada

Joan Berlanga, tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat, en la presentació del Congrés.
Joan Berlanga, tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat, en la presentació del Congrés. | Joan Berlanga
Redacció
06 de juliol del 2016
La ciutat de Sabadell serà l'escenari del primer Congrés Català de Pobresa Energètica. La cita arribarà els propers 3 i 4 de novembre i pretén esdevenir un espai de debat i reflexió entorn la lluita contra la vulnerabilitat energètica. Aquest esdeveniment s'ha presentat a Barcelona i compta amb la participació dels ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, la Diputació de Barcelona, l’associació Ecoserveis i la Taula del Tercer Sector. 

En els darrers anys la pobresa energètica ha crescut de forma exponencial a Catalunya. El 10,9% de les llars declaren que no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada, una xifra que s'ha duplicat respecte l'any 2008 i que és una conseqüència directa de la pobresa econòmica que afecta el 20,9% de les llars, segons dades de l'IDESCAT.

A més, un factor accelerador d’aquest procés és l’elevat preu de l’energia i les deficiències energètiques que presenta el parc d’habitatges. Segons l'Institut Nacional d'Estadísitca un 50% dels habitatges de l’estat s’han construït sense criteris d’eficiència energètica i un 17,1% presenten humitat, goteres o altres problemes d’aïllament. 

En aquest escenari neix el primer Congrés Català de Pobresa Energètica que vol abordar aquestes qüestions i donar resposta a aquesta problemàtica. El tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat de Sabadell, Joan Berlanga, ha destacat la importància d'aquest esdeveniment que des del seu punt de vista servirà "per compartir coneixement". 

Alhora ha recordat que des de Sabadell s'ha iniciat un procediment per sancionar les companyies subministradores que incompleixin el protocol de garantia de subministrament a persones o famílies vulnerables. 

Jornades de debat

El congrés es farà a Fira Sabadell i oferirà diverses activitats de debat i reflexió paral∙leles entorn dels reptes, dilemes, taules rodones i zona expositiva que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica.

Comptarà amb més de 90 ponents, taules rodones, solucions i tallers demostratius a problemes tècnics, així com aspectes més de caire ètic, jurídic i reivindicatius. Els professionals dels sectors públics i privat, així com el públic interessat, hi podran participar per mitjà de la llista de reptes i dilemes plantejats al web i presencialment en les dues jornades d’activitats.

Les inscripcions resten obertes des del 5 de juliol. La inscripció és gratuïta, tot i que les places són limitades. El projecte es completarà amb l’edició d’una publicació posterior que reculli de
forma sintètica l’estat de la qüestió del sector en l’àmbit català.