Pas endavant del reglament de cessió d'espais municipals «per acabar amb el clientelisme»

El Ple ha donat llum verda de forma inicial a la proposta del govern municipal per regular aquesta activitat | Tota l'oposició en bloc hi ha votat en contra

Imatge del Ple municipal del mes de juliol
Imatge del Ple municipal del mes de juliol | Norma Vidal
Norma Vidal
30 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:09h
Sabadell ha donat llum verda a l'aprovació inicial del nou Reglament per a la cessió a entitats sense ànim de lucre d'espais municipals. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor dels grups que integren l'equip de govern (ERC, La Crida, Guanyem Sabadell i Unitat pel Canvi). La resta de formacions polítiques hi han votat en contra perquè consideren que el text perjudica les associacions en alguns aspectes com ara el fet que s'estableix que hauran d'assumir el cost dels subministres o que contempla multes de fins a 6.000 euros. 

La regidora de Participació, Glòria Rubio, ha assegurat que l'objectiu de la proposta és acabar amb les "relacions clientelars que s'havien establert entre l'Ajuntament i les entitats". Així mateix ha indicat que aquest és un pas cap a la transparència. "La finalitat és la voluntat política que aquesta ciutat cohesionada gaudeixi d'un teixit associatiu que vagi fent-se fort i creixi", ha assegurat Rubio que ha afegit que la nova normativa vol regular l'atorgament de llicències de manials i que s'hi està treballant des del mes de setembre de 2015.  

Els grups de l'oposició han votat en contra d'aquesta proposta en considerar que no té en compte l'atorgament de llicències en casos de patrimonials i també perquè indiquen que se'ls va prometre que aquest aspecte es tractaria més endavant però no se'ls ha comunicat cap calendari. En aquest sentit s'ha expressat el regidor portaveu del PP, Esteban Gesa i la regidora del PSC, Ana María Carrasco. "Compartim el fet d'ordenar les cessions però en aquesta aprovació inicial votarem en contra perquè vam demanar el compromís de calanderitzar les concessions d'elements patrimonials i a dia d'avui encara no el tenim", ha apuntat Carrasco. 

Un altra de les principals crítiques envers aquest reglament està relacionada amb el fet que la nova normativa estableix que les entitats hauran d'assumir la despesa dels subministres. "Hi ha moltes que no tenen capacitat per poder-ho fer", ha apuntat el regidor portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández. El portaveu d'ERC, Xavi Guerrero ha sortit al pas d'aquestes crítiques indicant que l'Ajuntament deixarà de pagar els consums però reforçarà les subvencions per assumir altres despeses. "Creiem que fomentarà la corresponsabilitat i millorarà l'eficiència energètica", ha comentat el regidor que ha explicat que les entitats podran rebre assessorament per part del personal de la regidoria de sostenibilitat per millorar aquesta gestió. 

Per la seva banda, Carles Rossinyol (CiU), també ha retret al govern que el text plantegi una política sancionadora. "Contempla multes de fins a 6.000 euros i creiem que amb retirar-los la cessió de l'espai seria suficient", ha comentat. Alhora ha lamentat que si es pot regular amb un sol reglament la cessió de tota mena d'espais no cal fer-ne tres: "Això se'n diu burocràcia", ha criticat. 

Col·laboració amb l'Agència Tributària

El Ple també ha servit per donar llum verda a un conveni de col·laboració en matèria tributària entre l'Ajuntament de Sabadell i l'Agència Tributària de Catalunya. "L'objectiu és crear serveis compartits de gestió i recaptació tributaria i millorar l'eficàcia i eficiència en l'aplicació dels tributs”, ha comentat el regidor de Nova Economia, Albert Boada que ha dit que el text recull una sèrie de concrecions com crear una finestreta única o facilitar l'intercanvi d'informació entre ambdues administracions per millorar la gestió i la lluita contra el frau fiscal. Segons Boada aquest conveni busca enfortir l'Agència Tributaria Catalana.

Carles Rossinyol (CiU), ha aprofitat l'ocasió per recordar a l'alcalde que l'Ajuntament no està pagant els impostos a l'Agència Tributaria de Catalunya. Juli Fernàndez li ha respost que ha estat el mateix ens qui ho ha rebutjat. Així mateix ha recordat que Sabadell és la ciutat de l'Àrea Metropolitana que més vots aporta a l'independentisme i que aquest conveni està complint en el desplegament d'aquest tributs de Catalunya. Finalment aquesta proposta s'ha aprovat amb els vots a favor de tots excepte el regidor del PP, Esteban Gesa, que s'hi ha abstingut.