Junqueras: «ERC és la força que representa la millor síntesi de Catalunya»

"Fins a la victòria sempre!", exclama el president del partit en un discurs encès a Sabadell | Joan Tardà diu que "la República catalana sempre serà aliada de la República espanyola"

 El president d'ERC, Oriol Junqueras, en l'acte d'aquest dissabte
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en l'acte d'aquest dissabte | Juamna Peláez
18 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:14h
Esquerra Republicana s'ha presentat avui com la millor expressió de la pluralitat de la societat catalana, el partit que aplega més procedències de tot índole al servei del país. Aires també de la Ibèria a la qual es referia Macià en l'acte central de campanya d'ERC aquest dissabte. A Sabadell. L'antiga plaça forta d'Iniciativa –ja fa molts anys- i després del PSC amb Manuel Bustos, és ara governada per una coalició d'esquerres liderada per un alcalde d'ERC, Juli Fernàndez, qui a l'inici de l'acte ha proclamat la ciutat vallesana com "la capital del republicanisme català". Després de l'acte d'ahir a Igualada, que va ser un èxit de públic, avui Esquerra ha tornat a omplir amb 800 persones l'espai triat, al cor de la Rambla de Sabadell.

Oriol Junqueras ha assegurat que gaudeix de les campanyes electorals ("m'ho passo pipa") i més d'aquesta, "que ens portarà a la victòria". Ha presentat la filera de dirigents que tenia al darrere –els candidats al Congrés i al Senat- i els qui estaven asseguts a primera fila com la mostra de la diversitat geogràfica i ideològica del partit, que és la pluralitat del país. "Si hi ha una força que representa la millor síntesi del país és Esquerra Republicana", ha afirmat. Sindicalistes com la consellera Dolors Bassa, històrics del vincle amb ERC com el conseller Carles Mundó, amb dirigents procedents d'Iniciativa, del PSC o d'Unió Democràtica, com Joan Capdevila. D'origen uruguaià com Ana Surra, o de la Pobla de Segur com Ester Capella.

"Ens contemplen 85 anys d'història. Cap partit té un full de serveis al país com té Esquerra i la seva gent", ha cridat fort, enmig de l'entusiasme i crits de "president, president!". Junqueras ha dit que "volem guanyar perquè volem que aquest país guanyi" i perquè "mai hem fallat a aquest país, mai!". I ha acabat el seu discurs exclamant, amb ressons castristes "Fins a la victòria sempre!"

Tots els principals actors del partit han intervingut, des dels caps de llista de les quatre circumscripcions i el candidat al Senat, Santi Vidal, a la secretària general, Marta Rovira. Guanyar, dignitat i orgull han estat termes escoltats al llarg de l'acte.

Gabriel Rufián jugava avui a casa. El cap de llista per Barcelona és de Sabadell i es notava. Rufián ha dit que "nosaltres som gent ordinària fent coses extraordinàries". "Som la síntesi d'aquest país", ha clamat. Ha explicat que fa uns dies li havien preguntat si s'imaginava un país en què el PP i el PSOE fossin forces residuals. "Clar que m'ho imagino: és Catalunya". Rufián ha mostrat respecte per Podem però ha posat en dubte que les eves propostes tinguin viabilitat: "L'única diferència entre ells i nosaltres –ha dit- és que ells no poden".

Joan Tardà, en una intervenció molt vibrant, ha dit que molts han cregut que ofendrien ERC dient "viva España" quan Esquerra el que vol és el millor per tots els pobles, i encara més pels ibèrics. "Visca els pobles d'ibèria", ha dit Tardà, citant el president Macià. El dirigent independentista ha respost a les declaracions catalanòfobes de la presidenta andalusa, Susana Díaz, equiparant-la amb Alfonso Guerra i el PSOE més caspós, i li ha enviat un missatge cordial: "Visca Andalusia lliure!".

Petons republicans

L'acte ha tingut moments sorprenents, com quan Teresa Jordà, cap de llista per Girona, ha fet un petó a la boca a Jordi Salvador, de Tarragona. Un gest que ha desfermat els aplaudiments i que, moments després, el jutge Santi Vidal, aspirant al Senat, ha repetit amb una altra candidata jurista, Ester Capella, que certament no s'ho esperava.