La Diputació de Barcelona destina 262 persones per prevenir incendis forestals

L'abast territorial del dispositiu és de 472.979 ha forestals repartits en 268 municipis | El Pla compta amb un pressupost de 2.044.486 euros aportats per l'ens supracomarcal

Elisabet Ferreres, Dionís Guiteras i Jesús Calderer presenten la nova campanya de prevenció d'incendis
Elisabet Ferreres, Dionís Guiteras i Jesús Calderer presenten la nova campanya de prevenció d'incendis | Diputació de Barcelona
Redacció
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 16:16h
La campanya de vigilància i informació contra incendis forestals, que es desenvolupa cada any a la Diputació de Barcelona, ha donat el tret de sortida avui divendres. L'acte de presentació ha tingut lloc al Parc del Castell de Montesquiu (Osona), i ha anat a càrrec del vicepresident primer i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, i del diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer.

El projecte, que s'allargarà fins a l'1 de setembre, està integrat per 262 persones, de les quals nou són enginyers de zona, 25 operadors i 15 vigilants de zona, 170 vigilants i informadors de rutes i 44 guaites de punts fixes. L'equip comptarà amb el suport de 91 vehicles 4x4 per poder atendre el conjunt de rutes de les zones de vigilància. L'abast territorial del dispositiu és de 472.979 hectàrees forestals repartits en 268 municipis de la demarcació de Barcelona.

En la presentació d'aquest pla, que compta amb un pressupost de 2.044.486 euros aportats per la Diputació de Barcelona, Guiteras ha destacat una de les novetats que s'incorporen enguany. "Es treballa per intensificar els esforços d'informació i dissuasió en aquells punts concrets on es concentra la població usuària del bosc sense oblidar la vigilància en aquelles zones més sensibles o més desprotegides amb un èmfasi especial a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona", ha dit.

En aquesta línia, Guiteras també ha recordat que "en la prevenció d'incendis, com en tots els altres temes, des de la Diputació treballem sempre transversalment, no només internament sinó també amb la Generalitat i els altres actors com són les ADF o les associacions de propietaris forestals".

Per la seva banda, Calderer ha destacat la importància d'aquest programa pel fet que desenvolupa accions informatives a la població i dissuasives de pràctiques amb risc, que és molt important per evitar l'inici i la propagació d'incendis.

Pel que fa a les entitats participants hi destaquen 268 ajuntaments, 118 ADF i nou federacions d'ADF. El pla també disposa de dos centres de suport situats a la sala central de control del Cos d'Agents Rurals a Torreferrussa, al municipi de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), i l'altre situat a la mateixa seu de la Diputació de Barcelona des d'on es realitzen funcions de control central del dispositiu.

Cal destacar, però, que els dispositius del nord d'Osona i del Berguedà finalitzaran el 16 d'agost, a causa de la climatologia pròpia d'ambdues zones.