Sabadell acull una exposició per combatre el mosquit tigre

Es tracta de la mostra 'El mosquit tigre un veí que ens incomoda'

Redacció
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:55h
L'exposició itinerant de la Diputació de Barcelona El mosquit tigre, un veí que ens incomoda es podrà visitar, a partir de dilluns vinent, 20 de juny, i fins al 4 de juliol, a Sabadell, al Centre Cívic de Sant Oleguer. La mostra està dissenyada com a eina educativa que pretén sensibilitzar la ciutadania sobre el seu paper en el control del mosquit tigre i proporcionar informació sobre les mesures preventives de manera efectiva.

Els visitants també hi trobaran informació sobre les característiques morfològiques d'aquest insecte, el seu origen, la seva biologia, exemples de punts de cria en propietats privades i com aprendre a controlar-los. El mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud‐est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. Els ous i les larves d’aquest insecte viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar‐ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

L’Ajuntament de Sabadell, a través de la Regidoria de Salut, està fent difusió (pels centres cívics i entre els hortolans, sobretot) tant de les claus per identificar el mosquit tigre com de les recomanacions per controlar ‐lo.  .

Per què cal controlar‐lo?

La presència del mosquit tigre és molt molesta pel nombre elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika. Val a dir que a
Catalunya fins ara només s'han detectat casos importats d’aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el Sudestasiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

APP 'mosquito alert'

A banda de les mesures per evitar la proliferació del mosquit tigre, hi ha altres maneres de col∙laborar al seu control, com és a través de l’APP del projecte mosquito alert, una plataforma de ciència ciutadana que treballa amb l’objectiu d’unir ciutadans, científics i gestors en la lluita contra els mosquits que transmeten malalties. Amb l’app Mosquito Alert, i entre altres possibilitats, qualsevol persona pot notificar una possible troballa de mosquit tigre i dels seus llocs de cria a l’espai públic enviant una foto. Un equip d’experts s’encarrega d’examinar i classificar les fotos abans de fer‐les públiques en un mapa.L'exposició, adreçada als centres educatius i a la població en general, estarà oberta fins al 4 de juliol al Centre Cívic de Sant Oleguer.