Cargols de pota negra «made in» Sabadell

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i CIPO han arribat a un acord per criar cargols a l'Espai Natura | La previsió és que la propera tardor es reculli una tona de producció | L'objectiu es obtenir exemplars de molta qualitat que l'empresa Cal Gep comercialitzarà en restaurants de gamma mitja i alta

Imatge de la granja de cargols de Can Deu
Imatge de la granja de cargols de Can Deu | Norma Vidal
Norma Vidal
16 de juny del 2016
Actualitzat a les 16:26h

La masia de Can Deu compta des d'aquest mes de juny amb 1.500 metres quadrats dedicats a l'engreix i criança de cargols. La iniciativa és el resultat de l'acord al qual han arribat la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària de l'espai, i l'entitat CIPO, dedicada a l'atenció i suport amb persones amb discapacitat intel·lectual. En aquesta primera fase es criaran 800.000 cargols, que generaran una producció de 1.000 quilos que comercialitzarà l'empresa catalana Cal Gep. L'activitat la desenvoluparan joves del centre ocupacional i estarà supervisada per experts en la matèria que s'encarregaran de garantir que el producte resultant sigui de molta qualitat.

A partir de la propera setmana un grup d'una desena de joves de CIPO visitaran a diari la granja de cargols per cuidar dels 800.000 cargols que des d'aquest mes de juny es criaran en aquest espai i dels quals en seran responsables. "A través d'aquesta activitat es fomentaran els hàbits laborals i els usuaris de CIPO podran beneficiar-se d'un entorn tranquil on a més podran adquirir nous aprenentatges i treballar la psicomotricitat fina o la coordinació visió-manual", ha explicat Xavier Martínez, director de CIPO. 
 

Imatge de la granja de cargols. Foto: Norma Vidal


En aquesta mateixa línia explica que alguns usuaris de l'entitat ja estan familiaritzats amb aquest projecte perquè s'havia dut a terme la cria d'alguns cargols, "tot a petita escala" a les instal·lacions de CIPO. "Tot va sorgir fa tres anys quan el pare d'un dels nostres usuaris, el senyor Balaguer va proposar-nos que els nois portessin una granja de cargols i vam decidir tirar-ho endavant", comenta Martínez.

Per la seva banda, el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer, ha destacat la vessant social d'aquest projecte i ha afirmat que la voluntat és que s'integri a l'espai de Can Deu dintre del ventall de propostes regulars que s'hi duen a terme. "Incorporarem visites per exemple d'alumnes d'educació infantil i primer de primària", afirma. 

Cargols de pota negra

Els responsables d'aquest projecte compten amb la col·laboració de l'Asociación Nacional de Cria i Engorde del Caracol que s'encarregarà de supervisar la feina que duran a terme els usuaris de CIPO. "Hauran de netejar l'espai, vigilar quina alimentació reben, veure en quines condicions es troben...i tota una sèrie de tasques que requereixen constància", ha comentat José Antonio Marcelo, president de l'ens. 
 

Imatge d'alguns dels cargols que s'han introduït recentment a la granja. Foto: Norma Vidal


Alhora ha destacat el fet que la producció de cargols de Can Deu i CIPO tindrà "la venta assegurada", ja que s'ha arribat a un acord perquè les 1.000 tones que es recolliran la propera tardor les comercialitzi l'empresa Cal Gep. "Es tracta d'una empresa catalana que té un segell de qualitat, fa més de 18 anys que treballa i distribueix cargols per a restaurants de gamma mitja alta de tot Catalunya", ha comentat Marcelo. 

En aquest sentit ha explicat que caldrà que els cargols de Can Deu passin per uns controls acurats per garantir que la seva mida, textura i aspecte siguin adequats. "Volem fer el cargol ibèric", ha comentat Marcelo que ha afegit que "l'homogeneïtat dels productes que arriben als restaurants és molt important". 

Per posar en marxa aquesta granja CIPO ha invertit 25.000 euros. La previsió és que en els propers dos anys es pugui recuperar aquest capital i que a partir del tercer exercici la granja pugui començar a donar beneficis.