Més de 3.316 estudiants del Vallès Occidental comencen la selectivitat

A tot Catalunya s'hi presenten 32.224 estudiants | Les proves comencen aquest dimarts

Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:35h

Estudiants fent els examens de selectivitat a la UVic. Foto: Adrià Costa


Un total de 3.316 alumnes del Vallès Occidental que han cursat segon de Batxillerat aquest curs comencen aquest dimarts les proves d'accés a la universitat (PAU). A banda, també hi ha d'altres estudiants que s'enfronten a l'examen procedents de cicles formatius o que són joves que l'any passat van cursar batxillerat i ara arriben per la via de la matricula lliure. Les proves es faran en horari de matí i de tarda i acabaran dijous 16. 

32.224 joves a tot Catalunya

Un total de 32.224 estudiants, 69 més que l'any passat, s’han matriculat enguany a les proves d’accés a la universitat a tot Catalunya. Del total d’alumnes matriculats, 26.161 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 2.672 són estudiants amb matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys amb o sense PAU); i 2.814 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica.

Hi haurà 152 tribunals ubicats en seus universitàries i alguns centres de secundària, distribuïts en 18 poblacions: Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, La Seu d’Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa.

Fases de les PAU

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants. En la fase general, els alumnes s'examinen de 4 matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia) i una matèria de modalitat. 

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que té un valor del 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (amb un valor del 40%, si la qualificació d’aquesta fase general és com a mínim de 4), hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. La validesa d’aquesta qualificació és indefinida.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de Cicle Formatius de Grau Superior, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts. Les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys. 

Per primera vegada, el tribunal ordinari específic (TOE), en el qual s’examina l’alumnat que en el batxillerat que ha seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d’aprenentatge de dislèxia, s’habilitarà en seus descentralitzades per acollir un total de 324 alumnes. Es faran exàmens a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Coincidint amb les PAU, 1.070 alumnes procedents de matrícula lliure (batxillerat anterior a 2016) i de cicles formatius de grau superior realitzaran la prova d’aptitud personal (una prova de Llengua catalana i una prova de Llengua castellana) per accedir als graus en Educació infantil i primària. L’alumnat que s’examina de Fase general de les PAU pot complir el requisit d’aquesta prova d’aptitud personal (PAP) amb les corresponents matèries de Llengua i literatura catalana i de Llengua i literatura castellana de les PAU.

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 29 de juny per internet al portal https://accesnet.gencat.cat. En el moment de la consulta dels resultats podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació. Tots aquells estudiants que obtinguin una qualificació igual o superior a 9 punts en la fase general de les PAU rebran una distinció de la Generalitat de Catalunya.

Calendari d'examens

Les proves arrencaran aquest dimarts 14 a les 09:00 hores. Es faran els exàmens de llengua i literatura castellana, llengua i literatura catalana, anàlisi musical, economia de la empresa, química i a la tarda, literatura castellana i dibuix.

Dimecres al matí tindran lloc els exàmens d'història, història de la filosofia, llengua estrangera, ciències de la terra i del medi ambient, disseny, matemàtiques aplicades a les ciències socials i a la tarda, electrotècnia i història de l’art.