La manca de pluja i els efectes de les ventades incrementen el risc d'incendi

La Federació d'ADF de la comarca demana extremar les precaucions | El Consell Comarcal sufraga un nou camió per als ADF que permet arrossegar fins a 9.000 kilos i obrir camins

Responsables dels ADF i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Responsables dels ADF i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. | María Belmez
María Belmez
13 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:30h
El Vallès Occidental encara una campanya d'incendis "dura" com a conseqüència de la manca de pluja i les restes forestals acumulades de les ventades del 2014, principalment a finques privades. Així ho ha explicat el president de la Federació d'ADF de la comarca, Enric Sapès que adverteix que el 2015 va acabar amb un dèficit de pluja del 50% i que tot i que ha plogut més durant la primavera, la vegetació que ara està verda començarà a assecar-se i això serà un problema si no tornen a registrar-se precipitacions aquest mes de juny. 

Les elevades temperatures i la manca de pluja prevista pels propers dies fan pensar que la situació es mantindrà d'ara i fins que comenci la temporada d'estiu. "Desitgem que al juny plogui i que no hi ha hagi molts episodis de calor com l'any passat", ha afirmat Enric Sapès que ha demanat a la ciutadania que extremi les precaucions i que els ciutadans prenguin consciència de quin és l'estat en què es troba el bosc. 

Des del Consell Comarcal, Giménez ha mostrat la seva "preocupació" per aquest fet, al que ha afegit les conseqüències que encara perduren de les ventades. Ha explicat que els treballs a les finques públiques quedaran enllestits al juny però ha apuntat que on encara s'acumulen restes d'arbres caiguts és a les finques privades, especialment aquelles amb propietaris molt petits o abstentistes, de les que hi ha força a la comarca. 

El president ha reconegut que "hi ha zones on no s'ha pogut treballar" i ha alertat que la massa forestal allà acumulada encara estarà més seca que l'estiu passat i pot ser un perill. La zona que presenta més problemes és la de Casterllar-Sabadell-Sentmenant, ja que és on hi ha més propietaris privats. El president ha apuntat també que tenen dificultats per poder trobar quins són els propietaris d'algunes zones i poder fer-los el requeriment perquè la netegin. 

En el cas de Terrassa en canvi, el 95% de la licitació per retirar fusta caiguda i gestionar les restes que es va portar a terme des de l'Ajuntament, i que va incloure a més dels boscos municipals les parcel·les privades pertanyents principalment a l'Associació de propietaris de Terrassa i Matadepera, està enllestida. Pel que fa als paquets que es van ofertar des de l'Associació de propietaris de Sabadell, Castellar, Sentmenat i Terrassa, les feines estan finalitzades al sector occidental –banda dreta del riu Ripoll- i s'estan acabant de retocar algunes zones i queden algunes piles de biomassa pendents de retirar durant l'estiu al sector oriental.

Nou vehicle i neteja de camins 

Davant d'aquest escenari, el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet una aportació de 6.000 euros per potenciar actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals, amb una vigència fins el 31 de desembre del 2016. En aquest sentit, ha col·laborat en el finançament d'un nou camió per als ADF amb una aportació de 600 euros.

Es tracta d'un vehicle de segona mà adquirit a França que s'ha reparat i adaptat per tal que pugui arribar a zones poc accessibles. Està equipat amb un cabestrant que pot arrossegar 9.000 kilos, motosseres i desbrossadores. El cabestrant li permet arrossegar arbres per realitzar el desembosc de fustes en actuacions de prevenció i emergència. A més, disposa d'un dipòsit de 2.500 litres i bomba per fer una primera intervenció.

Sapés ha explicat que un camió d'aquestes característiques els hauria permès obrir molts camins durant les tasques de la ventada del 2014. Ha explicat que va ser des d'aquella situació, on es van veure desbordats, que van pensar la necessitat d'incorporar un vehicle com el que aquest dilluns han presentat. 

D'altra banda, el Consell està preparant la licitació de les obres de prevenció que es faran al setembre, dins del projecte 'Actuacions prevenció incendis forestals-anualitat 2015. Projecte Boscos del Vallès 2012-2017' i que arribaran a uns 19 municipis. Per exemple, a l'EMD de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)es preveu l'arranjament d'1,5 kilòmetres de camins a prop del límit amb Sant Quirze i també la millora de prop d'1,5 hectàrees de franges de protecció. Aquest arranjament ha de permetre més seguretat per al pas de vehicles d'extinció i reduir la velocitat de propagació inicial d'un foc.

La Federació d'ADF del Vallès Occidental comptarà amb 120 voluntaris per a la campanya d'incendis del 2016, que comença el 15 de juny, i el centre de control estarà a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord. A més, hi haurà nou unitats de vigilància de la Diputació de Barcelona i tres punts de guaita.