Sabadell Lliure de Corrupció demana l’ingrés a presó de Manuel Bustos

La sentència per la peça de Montcada i Reixac és ferma, però les defenses han demanat que els condemnats no entrin a presó | En tractar-se de penes inferiors als dos anys i en no haver-hi condemnes anteriors el jutge podria acceptar la petició

Redacció
13 de juny del 2016
Actualitzat a les 12:20h
Els germans Manuel i Francisco Bustos arriben a la seu del TSJC per ser jutjats
Els germans Manuel i Francisco Bustos arriben a la seu del TSJC per ser jutjats | Rafa Garrido
La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SLC), que actua com acusació popular en el cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d’influències, ha demanat al jutge que l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el seu germà i exregidor, Paco Bustos, i l’exsecretari d’organització del PSC, Dani Fernández, ingressin a presó per la peça de Montcada i Reixac. Concretament, se’ls acusa d’un delicte de tràfic d’influències a l’hora d’alterar el procés de selecció per contractar una dona de confiança dels germans Bustos, Carmina Llumà, a l’Ajuntament de Montcada i Reixac.
 
El passat 28 d’abril el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar ferma la sentència de la peça Montcada que aquesta mateixa Sala havia dictat, després que el 22 de febrer de 2016 el Tribunal Suprem va desestimar el recurs interposat pels acusats. En no haver estat recorreguda per part de les defenses dels acusats en els terminis establerts, aquesta sentència ha esdevingut ferma i sense possibilitat de recórrer a l’empara d’instàncies superiors.
 
Concretament, per als tres acusats es demana un any i quatre mesos de presó, una multa de 60.000 euros i la inhabilitació especial per a l’ocupació o càrrec públic electe per un termini de quatre anys, sis mesos i un dia com autors responsables d’un delicte de tràfic d’influències. Pel que fa a l’exalcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, es demana la inhabilitació especial per a l’ocupació o càrrec públic electe per un termini de set anys com autora responsable d’un delicte de prevaricació.
 
“Per coherència amb la nostra postura i a l’acusació que hem dut a terme des del primer moment, així com a la petició que vam fer en el judici oral, hem demanat que no es suspengui la condemna”, explica l’advocat de la plataforma, Raul Garcia Barroso. D’altra banda, la Fiscalia també s’haurà de pronunciar, després que les defenses hagin demanat el no ingrés a presó.
 
El jutge té la potestat de decidir si els tres acusats entren a presó, sempre i quan es donin uns supòsits, principalment que la pena sigui inferior als dos anys i que no hagin delinquit prèviament, situació que es dóna en tots els casos. La previsió és que el magistrat es pronunciï  en un termini no inferior a les dues setmanes.