Un any del govern d'esquerres a Sabadell

Juli Fernàndez va ser investit alcalde amb el suport dels regidors de la Crida, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell | Més tard, Aquestes darreres dues formacions es van sumar al govern municipal

Juli Fernàndez i Joan Carles Sánchez, fent el relleu a l'alcaldia
Juli Fernàndez i Joan Carles Sánchez, fent el relleu a l'alcaldia | Juanma Peláez
Nació Sabadell
13 de juny del 2016
Aquest dilluns es compleix un any de la celebració del ple d'investidura que donava l'alcaldia a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i en la persona de Juli Fernàndez. Va ser possible després de l'acord de govern amb la Crida per Sabadell i de l'acord per la investidura amb les dues forces que mesos més tard s'incorporarien a l'executiu local, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell.
 
Més de 300 persones es van aplegar a l'interior del consistori per assistir al Ple d'investidura, mentre que a l'exterior si van concentrar un centenar més que van fer prou soroll, encenent una traca valenciana quan es va fer oficial la proclamació de Fernàndez. En el seu discurs, l'alcalde va posat èmfasi en la voluntat de fer front a la situació d’emergència social que afecta la ciutat, la intenció transformadora en diferents àmbits com l’urbanístic, l’econòmic o l’ocupacional, i el paper que Sabadell havia de jugar en el pla sobiranista.
 
Tot i que el van presentar oficialment com a Julià Fernàndez, va demanar als presents que li diguessin Juli. A la vegada, va destacar la necessitat de tornar el bon nom a Sabadell, potenciant les seves virtuts i tancant la porta d’una vegada per totes a la situació que el municipi creuava des de l’esclat del “cas Mercuri”. “Des de l’Ajuntament impulsarem l’exercici d’acusació particular en el “cas Mercuri”, perquè no passarem pàgina si no fem tot el que podem”, advertia.
 
Així, considerava que calia situar Sabadell on li pertoca gràcies a les sinergies que es poden generar amb altres ciutats de l’entorn, aprofitant la proximitat amb Barcelona, i els nuclis de generació de coneixement de què es disposa com els campus universitaris. L’atac al fracàs escolar era un altre dels punts d’interès a tractar, així com l’elaboració d’un nou POUM, culminar el soterrament dels FGC, treure les terres del Parc del Nord, definir el Passeig, la Plaça d’Espanya o la interconnexió entre la C-58 i la carretera B-124.
 
“Catalunya viu moments històrics i Sabadell no n’està al marge, el govern de la ciutat està inequívocament compromès amb la creació d’una República catalana neta i justa, i restem a la disposició del President de la Generalitat i el Parlament sortint del 27 de setembre”, va afegir. Fernàndez va acabar el seu discurs cridant “Visca Sabadell i Visca Catalunya Lliure”.
 
Les curiositats del ple: un vot que no volia sortir i escridassades
 
El moment de tensió es va viure en el recompte d’un dels últims vots. Dintre de l’urna s’hi havia localitzat un paper sense sobre, però ràpidament es va resoldre que es tractava d’un error. Moltes cares van empal·lidir, donat que en aquell moment la investidura de Juli Fernàndez depenia tan sols d’un vot.
 
El Ple va comptar amb la presència de molts ciutadans, que per problemes d’espai van seguir la sessió des del replà del primer pis de l’Ajuntament o bé des del vestíbul d’accés a l’edifici, on s’hi va instal·lar una pantalla per seguir la retransmissió en directe. Molts dels assistents eren partidaris de la investidura de Juli Fernàndez, i van escridassar els discursos d’altres candidats, sobretot els del PSC, Josep Ayuso, del PP, Esteban Gesa, i de CiU, Carles Rossinyol.