Manuel Bustos es mostra tranquil i convençut que s'ha demostrat la seva innocència

L’exalcalde de Sabadell s‘ha negat a comentar cap conversa telefònica enregistrada en la seva declaració pel cas Mercuri | L’acusació popular manté que hi ha proves evidents de demostren l’existència de processos il·legals i delictius

Manuel Bustos, en l'entrada dels Jutjats de Sabadell
Manuel Bustos, en l'entrada dels Jutjats de Sabadell | Albert Segura
Albert Segura
10 de juny del 2016
Actualitzat a les 16:43h
L’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, s’ha mostrat tranquil a la sortida dels Jutjats de Sabadell, on aquest migdia ha declarat en qualitat d’investigat per la presumpta contractació il·legal en diferents ens públics de personal vinculat al PSC. Bustos considera que les declaracions dels darrers dies demostren la seva innocència, mentre que l’acusació considera provat l’existència de “processos il·legals i delictius”.
 
Bustos ha sortit dels Jutjats de Sabadell de la mateixa manera que ha entrat, sol, a diferència de les seves anteriors declaracions, on sempre l’ha acompanyat algun representant del PSC. Tot i no voler donar detalls a la premsa del contingut de la seva declaració, ha avançat que sortia tranquil: “Estic convençut que la meva innocència queda reflectida amb tot el què ha anat passat aquests últims dies”, ha assegurat abans de girar-se i marxar, i remetre els periodistes a mirar el seu Facebook, on hi ha penjat la seva opinió.

L'exalcalde sabadellenc ha negat qualsevol tipus de pressió o interès en col·locar cap persona afí al PSC a cap ens públic, concretament al Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consorci de Residus o l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "Ha decidit no declarar sobre les converses telefòniques per instrucció de la seva advocada, ha estat un interrogatori estrany, on no ha respost les preguntes de l'acusació, només de la Fiscalia i la defensa", ha explicat Raul Garcia Barroso, advocat de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que actua com acusació popular.

I ha detallat una de les gravacions en qüestió: "Hi ha una conversa en què l'exgerent del Consorci de Residus, Paco Fernández, li diu a Bustos que tots els treballadors són del partit, i li afegeix que avaluï els riscos", un element que demostra, segons Garcia Barroso, l'interès amb què persones vinculades amb el PSC accedissin a treballar en places públiques a través de pressions.

L'incògnita Jimeno

Garcia Barroso ha tornat a destacar el cas de l'actual president del PSC de Sabadell, José Luís Jimeno, que va ser contractat com a funcionari eventual coordinador de serveis comuns, amb funcions d'assessor a la presidència del Consorci de Residus. Es tracta d'un cas curiós, donat que els treballadors del Consell Comarcal i del mateix consorci han coincidit en les seves declaracions amb què no havia anat ni un sol dia a treballar en els seus dos anys de contracte, motiu pel qual s'hauria comès un frau.

En aquest punt, l'advocat ha considerat oportú demanar la citació de l'expresident del Consorci de Residus i també exalcalde de Sabadell (en substitució de Bustos), Joan Carles Sánchez, d'entrada en qualitat de testimoni. "Hauria de venir a explicar les funcions reals de Jimeno, és l'únic que pot contestar aquesta pregunta", ha apuntat.

Propera declaració de Manuel Bustos

L'exalcalde de Sabadell haurà de tornar a declarar per la seva vinculació amb el cas Mercuri el proper 25 de juliol, en aquesta ocasió als Jutjats de Terrassa. Bustos haurà de donar explicacions llavors per la peça 25 del cas Mercuri, que investiga la presumpta malversació de cabals públics.

Concretament, s'hauria allotjat a Sevilla dels dies 3 al 5 de febrer de 2012 en motiu del congrés del PSOE celebrat a la ciutat andalusa, carregant les despeses a les arques del Consell Comarcal del Vallès Occidental. També hauran de declarar aquell dia en qualitat d'investigats l'exgerent del Consorci de Residus, Paco Fernández, l'exregidora del PSC a Cerdanyola Montse Montiel, l'exmembre del Consell Nacional del PSC Magdalena Gallardo, i la interventora del Consorci de Residus, Marta Picañol.