La Generalitat suspèn la Comissió de Seguiment de l'Aeroport

Els veïns de Sant Quirze reclamen als Ajuntaments implicats i la dierecció de l'Aeroport que impulsin trobades conjuntes per fer un seguiment de l'activitat de l'equipament | Adverteixen que segueix creixent la xifra de vols que opera a Sabadell i que hi circulen aparells no autoritzats

Un dels avions amb matrícula de Luxemburg que van volar per sobre del Vallès el passat mes d'abril
Un dels avions amb matrícula de Luxemburg que van volar per sobre del Vallès el passat mes d'abril | Cedida
Norma Vidal
07 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:35h
La Generalitat ha suspès "de facto" la Comissió de Seguiment de l'Aeroport de Sabadell. Així ho assegura la Federació d'Associacions de Veïns de Sant Quirze del Vallès que adverteix que el Departament de Territori ho ha fet saber al Síndic de Greuges. Els veïns s'han mostrat sorpresos amb la notícia, sobretot tenint en compte que segons diuen la decisió no se'ls havia comunicat ni a ells, ni als ajuntaments afectats, ni als responsables de l'Aeroport. Per tot plegat reclamen als governs locals i als responsables de la instal·lació sabadellenca que impulsin trobades periòdiques per poder "fer un seguiment" de l'activitat que s'hi desenvolupa. 

"Sembla ser que en el seu dia, l'any 2009, va donar per extingida aquesta eina sense comunicar-ho a les parts afectades", explica Jordi Molins, president de la FAV de Sant Quirze que critica que no els ho hagin comunicat abans malgrat la seva insistència, tal i com va explicar NacióSabadell el passat mes d'octubre. "Ha fet falta arribar al Defensor del Poble perquè el govern ens donés una resposta", lamenta. 

En aquest sentit considera que aquest és "tot un exemple de l'interès que mostra l'Administració pels problemes dels ciutadans", comenta. Alhora remarca la necessitat que els ajuntaments implicats "treballin per mantenir el nexe de comunicació entre les parts interessades". 

Increment de l'activitat

Molins ha reiterat que una de les principals preocupacions dels veïns és que cada cop hi ha més activitat a l'Aeroport de Sabadell. Durant els primers 4 mesos de l'any hi ha hagut 10.182 operacions entre enlairaments i aterratges, el que suposa un increment del 18,60% anual."Fins ara, sobretot a causa de la crisi, ens trobàvem immersos en una tendència que des de fa anys havia anat a la baixa, però ara s'està recuperant i per tant veiem més avions, més soroll i més molèsties", afirma. 

Incompliment dels recorreguts

En aquesta mateixa línia els veïns assenyalen que hi ha nombroses avionetes que "no compleixen les rutes establertes" a l'hora d'enlairar-se o d'aterrar a Sabadell, el que fa que passin per damunt dels municipis. Així, explica que el passat mes d'abril van detectar-se dos reactors Aero Vodochody L-39 Albatros amb matrícula de Luxemburg que van estar "fent piruetes per sobre de Sant Quirze, Barberà i fins hi tot Montcada i Cerdanyola sense permís"

Molins també recorda que a la instal·lació també hi aterren i s'enlairen aerotaxis de dimensions majors i que porten querosè al dipòsit. "La directora ens va explicar que aquests aparells per ara només poden volar si porten el dipòsit mig buit", comenta el president que alerta del perill que suposen.